Feliz Navidad! En julehilsen fra oss på El Naranjal i Javea..

°

Slik kan det se ut på stranden El Arenal en solskinnsdag før jul. Fjellet heter Montgo. Det ligger mellom Javea og nabobyen Denja. Montgo er et kalksteinsfjell. Det er 752 m og verner oss mot den kalde nordavinden.

Montgo er et landemerke og et utkikspunkt. Det er en merket turløype til toppen. Den starter i Denja og er 14,5 km lang, og det tar 5-6 timer å gå dersom du er i rimelig god form. Ikke noe for meg nei…..

Området rundt Montgo er naturpark siden 1987. Det er forresten mange naturparker her i Spania 

Dette bildet av Montgo tok jeg i november. Legg merke til at appelsinene er grønne enda. Denne appelsinlunden ligger på “baksida” av campingplassen, nesten helt inn til gjerdet det er bare en liten vei mellom. 

 For tidlig å gå på appelsinslang ennå.

 Jeg blir aldri ei av å se på Elefanten


Dette er bilder jeg har tatt nå 3. søndag i advent. Appelsinene er blitt oransje, men ennå er det for tidlig å gå på slang. De er rett og slett ikke noe gode før om en måneds tid….. 

Slik så resepsjonen ut da vi kom hit……

 

 Nå er den borte……De skal bygge nytt og større.

 Trefrisøren på jobb. Han sager bort de løvrike greinene

 Ikke ei gren traff bilen eller campingvognene. Han har stålkontroll!!!

Nyfriserte trær i regnværet. På tross av at det regner av og til, er Javea den byen i Spania som har flest soldager. Derfor er det mange nordeuropeere som slår seg ned her, eller de reiser hit på ferie.

Gjennomsnittstemperaturen i desember, januar og februar er 17°, 16° og 17°. Det er skjelden under 12 grader om dagen om vinteren.

Det bor 32 000 innbyggere her, over halvparten er utenlandske. 7 700 er briter. (Vi snakket med ei skotsk dame her om dagen. Da jeg nevnte på at det var mange briter her sa hun: “In my opion it’s far too many”)

2 000 er fra Tyskland og så er det nederlendere, franskmenn og sveitsere.

I juli – august oppholder det seg over 100 000 her. De fleste holder til i strandområdet Arenal. Ibiza ligger 9 mil øst for byen og på en klar dag kan den skimtes der ute i Middelhavet. Det går ferger fra nabobyen Denja til De Baleariske Øyene.

Xabia som er det spanske navnet på byen, er også en benevning på gamlebyen. Før lå gamlebyen innafor bymuren som skulle beskytte innbyggerne mot pirater. Det som er verdt å se i gamlebyen er San Bartolomekirka og matmarkedet(Mathallen)

Vi lager det meste av maten selv. Og det blir veldig billig. Her er det gode råvarer. I dag hadde vi sprøstekte torsketunger. Men det var ikke billig, det kostet 30 euro pr kg for ferske tunger. Vi kunne like godt gått på resturant.

I en bakgate ligger en spansk tapasbar der lokalbefolkningen vanker. Her kan Max komme inn, og vi er der en gang pr uke for å spise calamares(blekksprutringer) Vi avslutter måltidet med Cafe Irlandes og slik blir den servert der.

De lokale stamgjestene var veldig vennlige og spanderte likør på oss. 

En annen favoritt er El Faisan. Her går vi på lørdager og spiser biff.  

Her er vi på besøk hos Sissel og Torgeir. Deilige vafler……

 

Vertene.

 

 Frokost ute i solskinnet. Meierismør, seilaks,kaviar og appetittsild fra Norge

Tvers over for campingplassen ligger Quo Vadis.  For 3 euro kan du spille minigolf med 18 hull. For samme prisen kan du leie tennisbanen.

 

 Vi tøyser med forskjellig hodeplagg.

 

 

Feliz Navidad. Navidad kommer fra ordet Natvidad som betyr Kristi fødsel.

Julen starte med “El Gordo”(Den fete) den 22 desember. Det er trekningen av Europas største lotteri. Fra da av går mange i rødt undertøy, og noen steder er det undetøyparade den dagen. Mange steder har sin egen julekrybbe, og Jesusbarnet kommer på plass der natten mellom 24 og 25 desember. 

Sent på kvelden 24 desember samles familien og spiser julemat. Som oftest er det en skaldyrsrett, gjerne kongereker, først.Hovedrett er julelam, kalkun eller besugo(julefisk) og kaker til dessert. Barna får presanger og etterpå går de til midnattsmesse (Misa de Gallo) Etter messen er det i mange byer et storslått fyrverkeri.

25 desember er en familiedag. Mange spiser spegris den dagen.

28 desember er El dia de los Santos Inocentes (De uskyldiges dag). Den dagen minnes de at  Herodes befalte sine krigere å drepe alle småbarn under 2 år, fordi han var redd for at Jesus skulle ta makten fra ham. Denne dagen ligner på 1.april hos oss. Alle barn prøver å narre de voksne, og avisene er fulle av tullenyheter.

31. januar. Det er ganske likt på feiringen i Norge. Men spanjolene spiser Las Uvas de la Suerte kl 24. Det er 12 lykkedruer som skal spises i takt med de 12 klokkeslagene som markerer årsskiftet. Mens man spiser druene, ønsker man seg gode ting for det nye året.

5 januar er Hellige tre kongers aften. Da er det opptog med De vise menn fra Østerland, kongene Melchior, Kaspar og Balthasar. Her i Javea kommer de i land med båt i fiskerhavnen, i Maspalomas på Gran Canaria kommer de i helikopter til idrettsbanen.

6. januar: Dia de los Reyes (Hellige Tre Kongers Dag),  var og er den dagen ungene fikk presanger. Kongene gikk omkring på natten og delte ut gaver. Ungene plasserte skoene sine på trappa slik at kongene hadde et sted å putte gavene.

 

Vi gleder oss til jul, nyttår og Helligetrekongersaften.

Mange juleklemmer fra Edel

Takk til dere som følger oss og takk for gode tilbakemeldinger. (hadde jeg ikke fått respons hadde jeg slutta med dette)

–edel

 

 

 

 

Dagliglivet på Camping El Naranjal i Javea, Costa Blanca

Lørdag 16 november var vi på plass i El Naranjal(Appelsinlunden) i Javea.  Javea ligger mellom Valencia og Alicante. På kartet går kysten i en spiss der, og en litt større by i nærheten heter Denia.

På grunn av beliggenheten (på spissen) er Javea det stedet på Fastlandspania som får sol først om morgenen. Derfor er Javea også kalt Spanias soloppgang.

Soloppgangene skal være fantastiske, men jeg har ikke giddet å stå opp så tidlig at jeg har sett den. Jeg er sjelden oppe før 10. Da har solen fått tak, og det er godt å sitte utenfor bilen. 

Morgenkos med ei god bok eller sudoku og en kopp kaffe. 

Roy pleier psoriassisen sin i sola. Det er den viktigste årsaken til at vi kjører hit om høsten. 

De fleste middagene lager vi i bobilene. Her har Marit og Ole Christian tatt med seg sin mat og spiser sammen med oss. Det er veldig hyggelig.  

Ved siden av campingen er det en engelsk bar som heter Quo Vadis. Fredag 22 november arrangerte de Ladies fun dart. De har en turnering gående med et sølvfat som trofe. Marit og jeg stakk bortom og da gjorde de om på turneringen, slik at vi kunne få være med. Vi blee delt opp i to lag: Angels and Beauties. Vi kom med på A-laget eller Englene. Her er det rett før vi starter. Mange av damene hadde med seg sine egne piler. 

Marit har kastet sine tre piler. Til slutt vant hun over konkurrenten fra B-laget. Jeg vant og min runde. Så var det en pause med tapas og drinker, og etterpå konkurerte vi i grupper på fire, to fra hvert lag. Jeg og Marit var i par og vant vårt parti. Tilslutt vant A-laget suverent. Det var kjempemoro! Jeg hadde aldri kastet piler i konkurranse før.  Det skal og i kveld(fredag 6 des) skal det være en ny damekveld der borte. Den kalles Ladies fun dart and games. Lurer litt på hva slags leker det er. Er det ordspill på engelsk, er jeg lost….  

Marit var på specsavers og bestillte seg nye briller. Dama som hjelpte henne å velge briller hadde make brillepar som meg. De er veldig flinke her. 

Når solen har gått ned, koser vi oss inne….. 

I byen er det en del halvferdige bygg som vitner om dårlige tider og trang økonomi. Dette stod slik i fjor også.

 

På fredag 29 november, var vi på fårikålkveld hos Sissel og Torgeir. De har kjøpt seg en vogn/bungalov på plassen. 

Ole Christian og Roy har alt forsynt seg. 

Det var deilig mat. Marit, Ole Christian, Sissel, Roy og meg.

Natt til søndag kom et voldsomt uvær. Teppet som var naglet fast med 12 nagler, ble røsket opp.

 

Leveggen ble revet ned. 

 Max lurer på om uværet snart tar slutt. Han liker seg ikke når det tordner.

På stranpromenaden hadde bølger og vind knust flere ruter……..

 

 Marit fikk besøk av en bror og en søster. Vi introduserte dem for Calamaris a la Romana eller frityrstekte blekksprutringer. De falt i smak.

 På veien heim var vi innom pubben La Luna. Her får Max være med og folk røyker inne. Marit og Ole Christian hadde vært innom dagen før og bestillt Irsh Coffee. Det hadde de ikke laget før, men eieren slo opp på internett og fant oppskriften på Cafe Irlandes…

Vi bestilte Irish Coffee denne gangen også.  Serveringsdama hadde ikke fått med seg oppskrifta og måtte ringe til innehaveren som lå hjemme og hvilte. Her er hun både kry og spent. Den smakte like godt i kopp som i glass.

Hun er full av ablegøyer, ikke rart det ble stampubben.

 

På to kanter av campinplassen er det appelsinlunder. De nærmeste appelsintrærne er vanstellte og ugraset har tatt overhånd.

 

 Det er et appelsintre inni slyngplanten

Vi går dit de innfødte går, der er det billigst. Billig og god øl og utsikt til livet på fortau og gate 

 

Campinplassen ligger 500 meter unna mot venstre (vestover)

 

På campingen er det trimrom med diverse apparat.

 

 Marit i tredemølla

 

Vi kommer til å være her til over jul. 6 januar kommer De Hellige Tre Konger med hvert sitt følge og det gler vi oss til å se.

Du kan få så aktivt liv du selv vil på en slik campingplass. Du kan gå eller sykle på turer, eller leie bil og se deg rundt i området, til Benidorm fks. Folk spiller boccia eller petanka, det er konserter i kirkene, en kan gå på kino.

Håper dere liker det jeg skriver om vinteroppholdet vårt ved Middelhavet.

–Edel