Men når vårsol i bakkane blenkte, fekk han hug til sin heimlege strand…

Slettanesvika i Høylandsbygd er vel den som jeg regner for “Mi heimlege strand” selv om jeg i barndoms- og ungdomsåra bada i Fannestransdfjorden, ei grein av Romsdalsfjorden hjemme i Molde. Men etter 43 år i Høylandsbygd, regner jeg meg som sunnhordlending. 

Vi kom hit mandag 20 april og da hadde vi vært hjemmefra siden 2 november 2014.

Det var strålende vær og varmt i Høylandsbygd da vi parkerte utenfor huset.

I Spania og Portugal hadde det vært vår siden februar. Vi så mandeltrær i blomst og trærne fikk store grønne blad. I mars så vi flere som badet og vi opplevde temperaturer som var nærmere 30 enn 20 grader. 

I april startet vi hjemoverturen, og vi hadde ikke kommet langt nord i Frankrike før trærne var bare og påskeliljene vinket til oss  i veikanten. 

Mandag 13 og tirsdag 14 april hadde vi time hos Niesmann + Bieschoff i Polch.  Vi skulle skifte frontrute og støtfanger. Salongen var slitt og vi hadde bestilt et par nye puter, den elektriske døra vår var litt skummel å åpne og lukke. Derfor fikk vi ordnet den, pluss at vi fikk med ekstra fjærer til lukkemekanismen. Det er fem fjærer i døra, og vi har knekt tre av de. Ventilatoren over kjøkkenet var ødelagt, og myggdøra måtte skiftes. Det var to pumper i varmeanlegget som måtte skiftes ut, og det var andre småting som måtte ordnes. Til sammen kom regninga på vel åtti tusen norske kroner, men frontruta får vi igjen på forsikringa (ca 40 000 kr)

Det er gratis å stå på stellplassen hos N+B, men en må betale for strøm og vann

Det var nydelig vær søndagen mens vi ventet på å bli reparert. 

Mange flotte biler, både nye og brukte

Det var lite  biler på stellplassen for en gangs skyld. (De hvite blomstene er tusenfryd) Max hadde lite å passe på her, ingen katter og bare to andre hunder.

14 april 2015

Vi er på Greven en stellplatz ved Dortmund- Ems kanalen. Det er alltid fasinerende å sitte å se på lekterne som passerer oppover eller nedover kanalen.  Stellplatzen heter egentlig Der Marina Alte Fart Fuestrup. Etter Greven går Dortmund-Ems kanalen rett nordover, og munner ut i Nordsjøen mellom Groningen i Nederland og Emden i Tyskland

Vi var innom restauranten der og spiste Jägersnitzel. Den var nesten så stor som et A4 ark, og vi hadde problemer med å få i oss all den deilige maten.

Kl.19 om kvelden kunne vi nyte fuglesangen i sol og 25° varme. Jeg hørte både trost, løvsanger, møller og kjøttmeis og flere som jeg ikke kjenner sangen til.

Etter to dager nesten uten andre hunder, fikk Max det travelt her. Vi var forresten innom doktor dyregod som passet på at Max åt tabletten mot Revens Bendelorm. Den skal tas mellom 135 og 24 timer før grenseovergang til Sverige eller Norge.  I Helsingborg ble Hundepasset sjekket av en smilende toller. 

Vi traff på 2 kjekke norske familier i hver sin Carthago . Det er en god del nordmenn og svensker her på plassen. Denne norske bilen har Ludvik og Solan og Marilyn bak. Make bilde av Ludvik og Solan fins inne i resepsjonen på plassen.

Vi kom oss avsted rett før klokka elleve på torsdags morgen.  Vi kjørte forbi nypløyde åkre med dunger av kompostert møkk

Fra Dortmund til Bremen er det tofelts vei i begge retninger. Fordi det er lange strekninger med bare to felt, er det forbikjøring forbudt for biler over 3,5 tonn

De fleste trærne var uten grønne blad, men nord øst for Bremen var det et grønt slør på bjørka. Vi kunne se villkirsebær i full blomst langs veien

Det var veldig lite veiarbeid på A1, og det var deilig. Vi kom til Puttgarden kvart over tre. Vi handlet kvoten vår på lekteren og overnattet på Caming Puttgarden like ved.

Rett før kl 18, kom Uve rundt og samlet inn 20 euro for overnatting med strøm. Dersom vi vil dusje, må vi kjøpe polett. Vi våknet tidlig fredags morgen, og etter noen kaffikopper og et rundstykke, kunne vi stille oss i kø til fergen halv åtte.

I Danmark gikk trafikken greit. det var 10°C og  sol. Markene var irrgrønne. Det var hvitveis i skogbunnen og noen linder hadde fått blad. I Helsingør bunkret vi diesel på UnoX. Der kostet det 9,44 DKK. Omregnet i norske kroner blir det ca 10,50 kr pr liter.

Hos Bengt i Örkelljunga kostet det nå 50 kr å stå pr natt + 50 kr for strøm + 15 kr for 100 l ferskvann. Det var delvis skyet og 12 -14 grader og enkelte regnbyger i Skåne. 

Lørdags morgen forlot vi BiÖ, og satte kursen mot Svinesund. Det var 10 – 12 grader og klart. Bøndene dreiv med våronn, de pløyde og harva til stor glede for måkene og kråkene som koste seg bak traktorene.  Av og til så vi hvitveis og hestehov i veikanten. Roy spurte stadig: “Kor kaldt e d ute?”

På Svinesund bruker vi å stoppe hos Stenes Livs. Vi handlet kjøtt, flesk, spekekjøtt og sild. Det var rett før vi hoppa på et tilbud på norsk surkål til 15 kr pakka, ikke alt er svinebillig i Sverige.

Vi ville overnatte en plass med strøm, og bestemte oss for å snu for å ta inn på Bullarsjøens Familiecamping. Vi liker oss der. Det er mange nordmenn som har campingvognene sine stående her

Koordinatene dit er: N 58,87182° og E 11,53769°

Her er det en gammel bensinstasjon og et trafikklys 

 Det var mye gamle ting inne i bensinstasjonen også.

Søndag 19. april i Norge. 

Norskegrensen ligger bare noen hundre meter fra campingplassen.Veien som starter nord for Munkedal i Sverige og som ender i Halden, heter Den Blå Grønne Vegen. Søndre Svenningsdalen som går ned mot Halden og Tistedal, er ganske flat og brei.  Her er det jordbruksbygder. Bøndene drev med våronn selv om det var søndag og kirketid.

Da vi kom til Lier, kunne vi se at enkelte trær hadde fått grønne blad. Det lå som et grønt slør over bjørkene og hasselen. Noen bjørker var helt gule av rakler. Bøndene jobbet på jordene sine i Eiker også.

Det var 19°C og sol, og mange gikk eller syklet på tur i finværet.

Her er vi på Nesøya Bobilplass i Notodden. Det er 25 °C i solveggen. Det koster 150 kr å stå her. Da er strøm inkludert. Det er en selvbetjent plass og man må ha kontanter som man putter i en konvolutt og så poster man konvolutten i en sprekk i veggen på et lite hus som står der.

Vi kom oss avsted mandags morgen kl 8.00. Det var 3,5 grader og sol. I Svartdal ved Seljord var det snø helt til vegen. Nede i Seljord var det grønnskjær over trærne igjen. Det hadde vi ikke sett siden Eiker

 

Øverst i Telemark, vi nærmer oss Haukeli. 

 Vinter med påskestemning

 Vi så folk på ski flere plasser på fjellet. Det var veldig liten trafikk på E 134. Men mellom Odda og Rosendal møtte vi flere store biler enn vi gjorde mellom Notodden og Seljestad.

Diesel prisene varierte mye for å si det mildt. I Halden betalte vi 12,35 kr pr liter og i Kvinnherad var prisen 14,35 kr – to kroner i forskjell.

Det var varmt og godt i Høylandsbygd. 18 -20 grader både mandag, tirsdag og onsdag

Det blir nok en stund til vi kan bade her på Slettanesvika. Mens vi venter på passelig badetemperatur, skal vi nyte våren på “Vår heimlege strand”

Nå har vi tømt og vasket bilen både innvendig og utvendig. Så skal den gjøres klar til en tur til Nordland i juni. Vi regner med å bruke ca 6 uker på turen. Vi har begynt å glede oss.

Jeg takker for nå. Hvem vet, kanskje det blir blogg fra turen til vakre Ofoten og Vesterålen?

–edel

Gjennom det den østlige delen av Frankrike

Mandag 6, andre påskedag, Kjørte vi fra Roses i Spania til Frontignan i Sør -Frankrike. Campingplassen heter Tamaris og er femstjernes.  Det kommer nok til å bli en favorittplass. Campingplassen ligger ved stranda Resort Frontignan – Plage noen kilometer utenfor selve byen Frontignan. Stranda er en del av en landstripe mellom Middelhavet og et stort innenlandsbasseng som heter Étang de Vic. 

Distriktet er kjent for vindruen Muscat Blanc à Petit Grains. 

Koordinatene for plassen er: N 43°27’0″      E 3°48’21”

Plassene var passelig store og lett å manøvrere seg inn i.

Bassenget er oppvarmet, og mange koste seg der. Rett ved siden av er det bar og restaurant. Det er fri internett  i barområdet.

Plassen har egen butikk med passelig utvalg.

Oppvaskstasjon. Vannet var godt og varmt

Felles do. Små toaletter tilpasset småbarn,  urinaler og vanlige doskåler. Dusjene var og felles. Det var store, rommelige dusjrom. Noen rom hadde stellebord og små badekar. 

Trimanlegg og lekepark

Dette er helt ved stranden

Kort vei, det var tre utganger til stranden fra campingplassen

Mange gikk tur på stranden

Det var vannkrane på alle tomtene, veldig greit å få vasket vekk døde insekter fra fronten og frontruta.

Hadde vi stått lenger på plassen, skulle vi tatt ned syklene og utforsket området.  Stedet ligge i en naturpark.

Her er innenlandsbassenget Étang de Vic. Det har Frontignan i vest og Palavas – les – Flots i øst. Montpellier ligger en mil lenger nord

Det er flotte veier i Sør-Frankrike, men de er ikke billige å kjøre på. Vi brukte ca 1200 kr i bomavgifter i Frankrike

Motorveien gjennom vestkanten av Provence. En ser i grunnen godt utover landskapet fra motorvein, men her var det voller på begge sidene. Men buskene i skråningen hadde fargerike blomster. Det var mye av det vi kaller gullbusk.

Vi kjørte A7/E15 nordover. Rett som det var, fikk vi glimt av den mektige elva Rhône

Vi er i utkanten av Lyon og skal snart ta fatt på den ekle veien gjennom byen.

En bro over Rhône i Lyon, eller kanskje var det over La Saône? Begge elvene renner gjennom byen. Saône er mindre enn Rhône så det er nok den vi ser her.

Nord for Lyon ligger Camping Indigo Lyon. Det er en firestjerners camping med plass til små og store biler.

Jeg ble så glad av disse løvetennene. Det er de samme som de vi har hjemme.

Inngangspartiet til Camping Indigo Lyon. Plassen har 233 tomter. Det går buss til Lyon. Den har holdeplass rett utenfor inngangen til Campingen Det var cafe i samme bygget som resepsjonen. Der kunne man også kjøpe dagligvarer. 

Koordinatene for plassen er: N 45°49’11”    E 4°45′ 42″

Vi dro fra camping Indigo torsdag 9 april

Vi hadde lest på facebook om en norsk dame som drev hotell/restaurant i en liten by mellom Dion og Lyon. Det skulle være Logis Les Charmilles. Og der kunne vi stå om natten hvis vi spiste middag der. Det hadde vi lyst til.  Det var en time å kjøre dit fra Camping Indigo. Da vi kom fram dit, kjente hovmesteren ikke til noen norsk dame og han syntes at det var rart at vi ville stå på parkeringsplassen utenfor logiet.  Det var kanskje ikke Hotell Charmilles likevel? Selv om det passet med koordinatene.Jeg hadde ikke navnet for meg da jeg gikk inn i resepsjonen…..jaja

Det var museører på trærne, det voks løvetann og Maria Nøkkelblom i veikanten. Åkersennepen blomstret på åkrene. Det gikk kyr og sauer på beite. Landskapet var bakkete jordbruksland.

Etter nesten fem timer, var vi framme i Point-à- Mousson. Det er en veldig flott stellplass ved en båthavn i elven Mosell. 

Koordinatene for plassen er :  N 48°54’6″       E 06°3′ 40″

Vi var her i november og da punkterte bakdekket. Men vi fikk det reparert ganske raskt her i byen. Vi har kost oss her i varmen et par dager. Vi har gått et par turer inn i byen og sett oss om. Her er vi på restauranten i båthavna, den heter Lorraine Capitaine

Det er flott utsikt mot søndre bredd. Av og til kommer det lange lektere på elven. Det er fantastisk at skipperne greier å manøvrere disse båtene så elegant.

Det er mange svaner i båthavna. Det er flere andre vade og svømmefugler som holder til her.

Bro over Mosell, båthavna og stellplatzen er omtrent midt på bildet

Broen går fra nordre bredd der kirka ligger og til søndre bredd der bykjernen er.

Kirka heter Eglise Saint-Martin og er fra 14. – 15. århundre

Denne kirka ligger inne i bykjernen, på andre siden av elva og heter Eglise Saint-Laurent (eller St. Lawrwenche Church). Den ble påbegynt i 15. århundre og fullført med påbygg i 18. og 19. århundre

Pont- à- Mousson er en gammel by. Den ble stiftet i 1261. Grunnen var at det var en bro over Mosell her og den har byeierne tjent penger på. Byeiere har både vært kirken ved biskoper og adelsmenn og høvdinger.

Byen har vært åsted for forferdelige kamper både i første og andre verdenskrig. Byen ble sterkt skadet av bomber i 1944.

En flik av Place Duroc, Påskeliljer primulaer og gule stemorsblomster

Place Duroc, med rådhuset midt på bildet

Neste gang skal jeg gå på leting etter Huset av de syv dødssynder som skal ligge ved denne plassen.

 

I morgen, lørdag 11 april drar vi til Polch og Niesmann+Bieshof fabrikken der vi skal få utført nødvendiger reparasjoner.

Det er meldt varmt fint vær noen dager til så det blir greit å sitte ute i solen mens bilen blir reparert

–edel

 

Siste stopp i Spania, Roses

Påskeaften 4 april parkerte vi i Roses.

Roses er en gammel by som vart grunnlagt av greske kolonister for over 2500 år siden. 

Roses ligger ved Rosesbukta på Costa Brava . Byen hører til Provinsen Girona i regionen Catalonia. Byen er en fiskerihavn og turistby. Det er ca 20 000 fastboende her.

Det er mange hoteller og ferieleiligheter her.  Byen har en flott sandstrand og en stor og brei strandpromenade. Det er en gammelby med smale gater og en mer moderne by med breie fine gater og plasser.

Inngangen til campingen. Det er et par hundre meter å gå til stranden.

1 påskedag. Det er sol og ganske varmt i le.

Roy ligger i påskesola og prøver å få farge på de lyse stedene på kroppen. Undersiden av føttene, under navlen, under puppene og under armene……

Spanjolene koser seg på stranda og på strandpromenaden i påska. 

Det er litt kald vind, så folk er godt kledde.

Litt innafor strandpromenaden kunne vi se en lang høy mur. Det var Citadellet som ble bygget på 1500- tallet for å verne byen mot nordafrikanske pirater. Festningen har også vernet byen mot krigerske franskmenn på 17-tallet

Det skal bli et fint sandslott.  Noen sandkunstnere hadde laget skulpturer som fortalte Lidelseshistorien med Jesus på korset. Andre hadde laget fabeldyr og en drage som sprutet ild. Jeg tok ingen bilder av det, for jeg hadde ikke mynter til å betale med. Det er jo for å tjene penger folk lager disse sandfigurene.

Roy og Max og en vakker kvinne

Det var et lite påskemarked nede på strandpromenaden. Det var hermetikk, ost, pølser,skinkestykker,  smykker og annet håndverk, pannekaker og brente mandler og ristede nøtter, smultbakkels og mye mer.

 

Veldig mange barn brukte sparkesykler og rullebrett. 

En man med rasper og filer som lager skeier, spader, pølsekyper  og spaserstokker og mye annet i tre.

Det er mange på tur i strandgata

Kafeene ligger tett i tett i gamlebyen.

Trange smug. Sikkert godt å sitte her å spise når dagen er varm og man helst vil sitte i skyggen

Her er det mange butikker dersom en vil shoppe

Roy bad om dos grande cervezas, og det fikk han. En liter på hver.

Mange steder langs strandpromenaden var det slike drikkefontener der man kunne fylle vannflasken. 

Her står bilene tett så dette blir nok ikke en favorittplass for oss. I påsken betaler vi litt over 35 euro dagen for å stå her. Internettet er bra. Det er en liten matvarebutikk på plassen. Den er åpen hver dag.

Det kan være en grei plass å stå hvis en har en liten bil, det er for trangt til oss.

Camping – Caravanning Joncar Mar

GPS  N 42°15’59”,    E 003°09’49”

 

Takk for alle gode kommentarer både på fb og blogg!

Vi skal drøye det i 3- 4 dager på den franske riviera, før vi drar nordover mot Tyskland.

–edel

 

Vi starter på hjemturen.

Det ser ut som jeg har tatt bilde av en engel eller flere på skyer i Alicanteregionen. Men det er nok noe hvitt på dashbordet som speiler seg i frontruten. Oksen er jo kjennetegn på dette området og vi ser slike overalt. Fredag 27 mars kom vi tilbake til Raco i Benidorm. Det var veldig kjekt å treffe gamle venner, og spesielt Turid som reiste sammen med oss nedover. Det var kjekt at hun hadde funnet seg til rette på Raco og at hun hadde fått mange gode venner.

Mandager er det felles tur for de norske som har lyst på mosjon. Mandag 30 mars gikk turen fra Villa Joyosa til La Gala i Benidorm. Her er vi 14 spreke nordmenn på tur.

Halvveis til Benidorm. Her er det en ny campingplass. Den var ny i 2014. Jeg har glemt hva den heter. Den er veldig flott og ligger nærmere Joyosa enn Benidorm.  Her var det restaurant, bar og svømmebasseng og et lite supermarked med de mest nødvendige artiklene. Plassene var store og solrike. Det er en koselig strand og et flott turområde ved campingen.

Her er stranden nedenfor campingen.

Utsikt mot Villajoyosa, campingen til høyre

Det var så varmt….. over 30 grader, men vi klaget ikke. På toppen av bakken hadde vi rast med appelsiner og vann….

La Cala i Benidorm. Det var om å gjøre å finne skygge, temperaturen var på over 30°C  De aller fleste her snakket vestlandsk. Her venter vi på lunsjen.

Her er noen rekkehus i Albir. Spanjolene er så flinke med mur og fasader.

Fredag 3 april sa vi hade til gode venner i Benidorm. Nå starter hjemturen for alvor. Vi har stoppet i San Rafael. Her er det en stellplatz utenfor en restaurant. Vi betaler 4 euro for strømmen. Ellers er det gratis å stå her,  mot at vi spiser på restauranten.

Plassen heter Spätze Fritz Restaurtante Planes del Reine.

Koordinater : N 40°34′ 33″ og E 0°23′ 36″

Vi takker alle som anbefalte denne plassen. Den er helt perfekt; ca midt mellom grensen mellom Spania og Frankrike  og Benidorm.

Det er ikke med lett hjerte vi drar nordover, for været er deilig, og det er snø og kaldt hjemme.

Håper vi får netttilgang senere også, da blir det kanskje flere små innlegg.

Hasta la vista!

–edel