På tur i vakre Nordland del 5


17 juni tok vi fergen fra Svolvær til Skutvik., Vi kjørte fv 81 forbi Knut Hamsunds barndomshjem på Hamarøya. Snart var vi på E6. Ved Tømmerneset tok vi av mot Steigen. Vi skulle til raseplassen på Forsan en mils vei fra Sagelv.  


Dette fjellet heter kanskje Fora


Fjorden heter Sagfjorden. Fjella ligger på Hamarøy. Det er Lundtinden på Lundøya, Vågsfjellet, det spisse Hamarøyskaftet og Hamnesfjell

Vi spiser hvalbiff. Finn, Ann-Louise og Roy


Det var en vakker kveld


Klokka er ti minutter over ett, sola rullet over åsen


Vi løser verdensproblem….

Dagen etterpå dro vi tilbake til Sagelv. Der er det en rasteplass med dotømming. Derifra er det en sti til helleristningene ved Sagelva. Helleristningene er 8 700 år gamle og forestiller 2 reinsdyr


Fredag 19 juni feiret vi Midtsommeraften med våre svenske venner i Saltstraumen


Det er sild, poteter og rømme med øl og akevitt til. Ann-Louise har med seg en liten maistang til bordpynt 


Saltstraumen sett fra brua. Saltstraumen er et ca 3 km langt og 150 meter bredt sund med Skjærstadfjorden på den ene enden av sundet og Saltfjorden på den andre. Saltstraumen er verdens største tidevannstrøm. Det kan være en høydeforskjell på vannet ved den ene enden av straumen til den andre på en meter. I løpet av 6 timer strømmer ca 400  millioner kubikkmeter vann med  en fart på opptil 20 knop gjennom sundet

Roy og Finn


Roy fant ei lita dame


Vi bodde på PlusCamp Saltstraumen. 


På andre sida av servicebygget, var det en sløyebu og store dunker til å ha fiskeavfallet i og et fryserom til å oppbevare fangsten i. I Saltstraumen er det mye fisk; torsk, sei, kveite, steinbit og breiflabb. De store mengdene av fisk kommer av at det er mye oksygen i vannet og at næringstoffer blir fraktet med strømmen.


Finn og Ann-Louise skulle videre til Sulitjelma. Søndag 21 juni tok vi farvel med hverandre. Da hadde vi vært på tur sammen i 3 uker.


Roy, Max og jeg tok turen gjennom Skjærstad mot Rognan og E6


På en rasteplass i Saltdal, traff vi igjen Kitty og Odd fra Andenes. Vi kjørte sammen med dem over Saltfjellet og forbi Mo i Rana til Bjerka (Litt sør for Hemnesberget) Vi overnattet på Bjerka Camping. Bjerka Camping var en grei plass å stå og Bjerkaelva kunne ha vært fristende å bade i, dersom det hadde vært varmere. De tre ukene i Nordland har ikke hatt noe sommervarme. Vi har hatt noe sol, men vinden har vært kald. 

Kitty og Odd skulle til Namsos og vi skulle til Seljord så vi tok farvel på Bjerka. Det var blitt St. Hans aften og i løpet av dagen var vi ute av Nordland. 

Snipp, snapp, snute så var Nordlandseventyret vårt ute…

 

 –Edel

 

På tur til vakre Nordland del 4


Bildet er tatt 13. juni. Vi er i Hadsel kommune og øya heter Austvågøy. Vi har tatt av E10 ved Fiskebøl og skal ta oss en rundtur på Yttersida. Vi nærmer oss Sellåter og Morfjorden. 

Det er mye flott natur, spisse fjell, blå fjorder. Veiene er smale men det er liten trafikk og vi har god tid. Vi finner møteplasser når det er behov for det. Veien mellom Fiskebøl og Laukvik er fin. Det er sludd og 6ºC midt i juni. Men vi hører at det er stengte veier på Hardangervidda og det trøster oss litt. 

Etter Laukvik blir veien hullete og humpete. Men det er til å holde ut. Det er 18 km til E10


Vi overnattet ved Austnesfjorden. Her er det en stor rasteplass. Det er bygd sti opp til et utsiktspunkt over rasteplassen der en kan se over til kapellet på Sildpollneset.


Det var grått vær ved Austnesfjorden. Mens vi stod der, stoppet flere turistbusser for at passasjerene kunne ta seg opp på utsiktspunktet og ta bilder.


Svolvær er Lofotens hovedstad. Den ligger i Vågan kommune på Austvågøy.  Lofoten består av sju store øyer og mange holmer og skjær. Dersom vi nevner øyene fra øst til vest får vi denne rekkefølgen : Austvågøy, Gimsøya, Vestvågøya, Flagstadøya, Moslenesøya, Værøy og Røst.

Det er fiskeri og turisme de fleste lever av. 


Det var grått og kaldt. Blomsteselgerne på torget har bodene sine oppe på søndagskveldene også


Torget. Det er mye å se i Svolvær, men jeg hadde bare en tynn jakke på meg så jeg gikk bare til torget. Det var søndag, men butikkene rundt torget var åpne til kl.22.00. Det vil si til Hurtigruta hadde gått fra kai.


Svolværgeita er oppi fjellet en plass….


Bildet er tatt utenfor Vestfjord Hotell. Det kostet 250 kr å stå der med strøm. Tvers over vågen er bobilplassen i Svolvær. Der kostet det også 250 kr, men da var det tømming og vann.


Her sitter jeg på trone i Magic Ice


Roy, Ann Louise og Finn på isbar. Det er tranebærvin i isglassene


Det er nesten helt umulig å ta bilder med et vanlig kompaktkamera her. Det var veldig vakker iskunst, Skulpturene ble opplyst innenfra. Det var fisker og sjødyr, fiskebåter, fiskere, båter, draugen og andre troll og sitteplasser med reinskinn der en kunne nyte en drink. 

Magic Ice lå sentralt til og rett ved siden av Hurtigrutekaien.


En ekte lofottorsk jeg er, for jeg er født i Henningsvær

Henningsvær har vert det ledende fiskeværet i Lofoten. Henningsvær hadde sin storhetstid fra 1850 til 1950. Nå har Svolvær overtatt som viktig fiskevær.

Henningsvær ligger på flere holmer og skjær som er bundet sammen med moloer og bruer

4 mars 1941 ledet Martin Linge et alliert angrep i Lofoten. Det er kalt Lofotraidet. I Henningsvær sprengte de bla annet et trandamperi. Mange norske gutter benyttet anledningen til å bli med de allierte til England. De pårørende ble senere strengt straffet av tyskerne og mange havnet på Grini


De 500 innbygerne lever av fiskeri og tørrfisk og turisme. Noen jobber i Svolvær. Tvers over butikken som selger interiør og gaver og annet ting og tang, er det en mannfolkparkering. Roy og Max er fint parkert.


Bruene til mellom Henningsvær og resten av Austvågøy var så smale at det var nødvendig med trafikklys.


Etter Henningsvær fortsatte vi på E10 mot Å. Ved Gimsøystraumen tok vi av E10 og fortsatte utover mot Gimsøy. Vi ville ta en  rundtur på Gimsøya. Dette tror jeg er fjellet Hovet på Gimsøya.(Dersom det er et annet fjell og noen vet hva det heter så gi meg beskjed og så retter jeg det) Det er mandag 15. juni og det er delvis skyet og sol og noen regnbyger innimellom.

Vi kom inn på E10 igjen og fulgte den til Limstrand. Vi ville ta en avstikker på yttersida igjen. Vi kjørte forbi Kvalnes og Høynes Som ligger på Vestvågøy.

 


 Vi fant en fin rasteplass ved Urvatnet på VestvågøyDet var veldig fint ved Urvatnet


Lofoten har et mildt klima. Det gjorde at menneskene kunne bo og leve her i oldtida. De første spor etter mennesker er over 6000 år gamle. For 4000 år siden dyrket de korn her. På Borge fant arkeologer rester etter en stor gildehall fra vikingtiden. Hallen var 8,5 m bred og 83 m lang. Det ble bygget en kopi av hallen på Borge i tilknyning til et vikingemuseum. Det var mange turistbusser der da vi stoppet, så vi brydde oss ikke om å gå inn.


 På vei mot Leknes.


Buksnes kirke


Ned mot Ballstad


Ballstad


Buksnes kirke mellom Gravdal og Leknes. Det hvite til høyre for kirka er et cruiseskip ved kai i havna på Leknes.

Etter Ballstad, Gravdal og Leknes tok vi oss en avstikker til Nusfjord som er Norges best bevarte fiskevær.  Hele Nusfjord er omgjort til museum, og det er inngangspenger der. Men vi fant ikke ledig parkeringsplass til to bobiler så det var bare å snu. Veien fra E10 til Nusfjord var gruelig smal


Smeden i Sund. Mens han ventet på at essa skulle bli varm nok, klipte han ut elger, hester eller andre dyr i gult papir. Han spøkte og lo og forklarte arbeidsprosessen på flere språk. Når “showet” var  over, kunne folk kjøpe de fine produktene til smeden


Her smir han en skarv


Tor-Vegard underholdt oss med lirekassemusikk


Skarver og edderkopper

Smeden i Sund, Sund Fiskerimuseum. Det er et privat museum i Flakstad kommune og det ligger sør på Flakstadøya. Museet ble startet av Smedmester Hans Gjertsen. Nå drives det av “Nye smeden” Tor -Vegard Mørkved. Museet har en samling av et titalls båtmotorer og de fleste kan startes. En av bygningene var en ekte rorbu, innredet slik den var når den ble brukt av fiskerne i gamle dager. Galleri “Ambolten” viser arbeider som gammelsmeden Hans Gjertsen har gjort blant annet propellblad  som ble omgjort til kunst eller smijerns dyr og fugler. Dessuten fins det en kafe og en kiosk

E10 slutter i Å. Å er et godt bevart fiskevær, med mange gamle rorbuer. De gamle rorbuene er fredet, men mange av dem er moderniserte og blir brukt i turistnæringen og av dagens fiskere.

Det var kong Øystein Magnusson som i begynnelsen av ellevehundretallet beordret at det skulle bygges rorbuer i Lofoten.

Turistene kan leie egne småbåter og når de kommer i land med fisken kan de sløye og filetere fisken og fryse den, eller tilberede den til middag i rorbua. Under den store brygga , innafor tresøylene er det lange sløyedisker og rennende vann. I Å er det et fiskerimuseum. Det er og mange krykkjer som lager spetakkel. Bildet er tatt utenfor restauranten på kaia


Reine

Å og Reine ligger på Moskenesøya

Anitas sjømat på Sakrisøy

Her hadde de masse deilig fisk og fiskemat. Vi stoppet for å kjøpe hvalkjøtt. Men hadde ikke fryseren vår vært full av torsketunger fra Andenes, hadde vi fylt den opp her


Anita åpner kl. 10.00 og Roy og Finn er klar for handel


Vi er på Fv 815 rett før avkjørselen til Steine. Endelig er Vågakallen uten et tåkeslør


Fv 815 har midtstripe, men det har ikke 817…


Vi kjørte gjennom Steine og Stamsund, men vi tok ingen bilder. Vågakallen er 943m, men i gamle dager mente fiskerne at dette var Norges høyeste fjell…


Vågan kirke. Loftkatedralen er den største trekirka nord for Trondheim. Den ble vigslet i 1898. For meg er den spesiell for det var kirka til oldemor og oldefar og til bestemor og alle søsknene hennes. Jeg tror at oldemor er begravet på kirkegården. Men den er for stor til å lete etter en gravstein. Hadde jeg hatt bedre tid på meg, skulle jeg ha undersøkt  litt om det.

Vågan kirke har plass til 1200 personer


Trollsteinen. Korset er 75 cm høyt. Hvordan kom steinen dit og hvorfor er det et kors på det?

Her har det vært kirker i 900 år. Kong Øystein Magnuson  bygde ei på elvehundretallet

Et sagn forteller om at et troll som bodde på Kjeldbergtinden ble så sint på kirka og folket som bygde den at det drylte en stein for å knuse kirka. Heldigvis bommet trollet. Ser man godt etter , kan man se merker etter trollklørne på steinen.  Et annet sagn forteller at det var djevelen som kastet steinen.

Mange mener at korset er en kristning av steinen. Steinen var kanskje en samisk offerstein og korset renset steinen.


Noen få meter unna trollsteinen er det en annen stein. Her står kongenavna i gullskrift. Oscar, Haakon, Olav og Harald

Det var sol og fint vær da vi tok ferga fra Svolvær til Skutvik. Det var onsdag 17 juni og Lofoteventyret vårt var slutt

–edel

 

På tur i vakre Nordland del 3


Første uka i juni var vi i Ofoten, andre uka i juni kom vi til Vesterålen. Det var forholdsvis kaldt og vind, men det regnet ikke.

Vesterålen består av kommunene Andøy, Hadsel, Bø, Sortland og Øksnes. Her er det mange store og små øyer. De største øyene er Hinnøya, Andøya, Langøya,  Hadseløya og Austvågøya. Vesterålen har rike fiskefelt og mange fiskevær. På Andøy besøkte vi fiskeværa Bleik og Andenes. Dette er Bleikstranda.


Andenes mot fyret, bilde fra Wikipedia

Fra tirsdag 9 til fredag 12 juni var vi på Andenes.

Fyret på Andenes er et 40 meter høyt landemerke. Det går an å gå inn i fyret og ta de 148 trinnene opp og nyte en fantastisk 360º utsikt over Andenes, Andøya, havet og kysten


Vi gikk ikke inn i fyret. Det var innpakket for de driver med vedlikehold.
Like ved fyret ligger Hvalsafari As. Herifra kan en bli med på hvalsafari og oppleve spermhval, knølhval eller spekkhogger på nært hold. Bare en time unna er man 95 % sikret å få se hval. For utenom hvalsafari drives det også forskning og læring på Hvalsafari Andenes. 

Andøya har base for Norges eneste rakettskytefelt, Andøya Space Center i Oksebåsen. Her utforsker man den polare atmosfæren og nordlyset.

I tillegg til forskning drives det undervisning her.
På Andøya Space Center kan man være med Romskipet Aurora på en simulert romferd. Skoleelever får være med på et 3 timers undervisningsopplegg som ender med et oppdrag på romskipet Aurora.

Om sommeren kan grupper eller enkeltpersoner være med på oppdrag på romskipet Aurora.  Det er oppdrag hver hele time. Ellers så er det utstilling på senteret. 


Space shop, med gaveartikler med tema romfart.


Senteret ligger helt ute ved havet


Dette 156 m høye fjellet i havet heter Bleiksøya. Det er et fuglefjell med 80 000 hekkende lundefugl par. Andre fuglearter er lomvi, alke og skarv.


Landsbyen Bleik er et fiskevær på nord-vestsida av Andøya.  Her drives fiske og fiskeindustri. Rundt Bleik rager fjella 4-500 m til værs.


Det er en campingplass på Bleik


Her står Kitty foran Nord-Europas lengste sandstrand.Og Bleik har kanskje fått navnet sitt av den kritthvite stranda, eller av at det stort sett er blikkstille på denne stranda


Campingplassen og Bleik


Bleiksøya i bakgrunnen


Svolvær har sin Svolværgeit. Bleik har noe som ligner


Mellom Andenes og Bleik et det et fint utsiktspunkt ved veien. Ikke langt fra fyret på Andenes


Parti fra Andenes. 

Andøya flystasjon på Andenes  har vært og er tilholdstedet for 333 skvadronen. Skvadronen består av Orion overvåkingsfly. Flyene overvåker våre nære havområder. De overvåker både fiskeresurser og ubåter….


Fredag 12 juni tok vi farvel med Kitty og Odd på Andenes og tok Nasjonal turistveg Andøy som går på yttersida av øya fra Andenes til Bjørnskinn (Fv 974, Fv 976 og Fv 82)


Nasjonal turistveg Andøy


Sortland kommune ligger på øyene Hinnøya og Langøya. For å komme til byen Sortland måtte vi kjøre over Sortlandssundet til Langøya som byen ligger på.


Sortland er kalt “Den blå byen”.  Byen er et handelssentrum i Vesterålen. I kommunen lever folk av jordbruk, fiske og havbruk.


Gullesfjordbotn. Inngangen til Lofoten. Det er et melisdryss på fjella i Vesterålen


Vi koser oss med ferske reker kjøpt på Sortland. Roy, Ann Louise og Finn


Rasteplass ved Østerstrømmen i Indrefjorden (norddelen av Øksfjorden)


Ikke akkurat sommerfølelse


Finn prøver fiskelykken i Indrefjorden


Raftsundet mellom Hinnøya og Austvågøya. Over brua og vi er i Lofoten….

Det tok tid mellom del 2 og del 3 av vakre Nordland. Det skyldes at det er vanskelig med Internett på norske campingplasser. Jeg har ikke mobilt nett dessverre… 

Kommer tilbake med del 3 om Lofoten om litt

–edel