Førjul i Javea

Bildet viser et landskap som er typisk for regionen Valencia. Byen heter Bexi og ligger nord for byen Valencia.

 21.12.12

Vi er i Javea eller Xabia som byen heter på Spansk. Vi er i Valencia regionen. Javea er den plassen i Spania som har flest soldager gjennom året. Plassen vi bor på, heter El Naranjal som betyr Appelsinlunden. Her overvintrer Sissel og Torgeir som har tatt godt vare på oss.

Her er det kort vei til butikker og resturanter. Her er slaktebutikker og delikatesseforretninger og ellers de butikkene som du venter å finne i en by. Det er under ti minutter å gå til stranda fra campingplassen. Dyreklinikken er 300 m unna (Håper vi ikke får bruk for den!)

Det er mange briter som bor i byen og på campingplassene her. De har sine egne puber og matforretniger.

Strandområdet heter Arenal og Fjellet heter Montgo.  Fjellet ligner en elefant og er et landemerke. Her koser vi oss med vakker utsikt og godt, kaldt øl. Torgeir, Roy, meg og Sissel

Ikke langt fra stranda. Gutta boys.

 

Litt førjulstemning og matlaging i det fri.

Nissen er kommet fram, men det skal litt mer pynt på dashbordet.

 

Lys under markisen. 

På vei til slaktebutikken gikk vi innom en bar som hadde pynta seg til jul. 

På tur til stranda. Max, Sissel, Roy og Torgeir.

Her har de tatt ut stein til murer.

Og her er en vegg med stein fra stranda….

Torsdag 13. desember. Vi er på vei til torsdagsmarkedet. Markedet stenger 13.30 og vi er sent ute.

 

En forsmak på markedet. Hovedmarkedet ligger på en parkeringsplass lenger oppe i byen.

 

 Her er vi på hovedmarkedet. Over 50 meter med grønnsaksdisker.

Avdelingen for skinn og lærvarer, Mannen med ryggen til, har begynt å rydde ned varene sine.

Markedet holder på å stenge, og vi drikker noer kaldt i varmen.

Sissel har vaska KarlsVogna, og nå skal den bones. Sissel smører på bonevoks og Torgeir polerer etterhvert.

 

Blank og fin venstreside. Bilde av Austrått borgen bak på KarlsVogna 

Dette bildet skulle ha kommet før det forrige…… Torgeir i aksjon 

Sissel mater katter og Max har lyst å jage dem. Han piper og småbjeffer og er urolig. 

Princess har lagt ørene bakover. Hun flytter seg aldri for Max.

Mer pynt på dashbordet

På denne resturanten stopper vi ofte for å kose oss med en øl. Det er deilig å sitte ute i solskinnet med en halvliter og god serranoskinke. Her holder kelneren på å skjære tynne deilige skinkeflak. 

 Smakebiten var perfekt!

Det er mye hundebæsj på fortauene så blikket er ofte festa til bakken når jeg går. Slik fikk jeg øye på gresshoppa. Kanskje det er Timmy? 

Men dersom jeg løfter blikket litt, kan jeg få øye på vakre ting også.

Er du et vanedyr? Jeg er…. Det har jeg oppdaga på denne turen. I servicebygget går jeg alltid på det samme avlukket på do. Dusjer i den samme båsen.

Og oppvasken tar jeg ved  samme oppvaskbenk. Dersom plassen er opptatt, venter jeg..Om morgenen venter jeg med å stå opp til Roy har stelt seg og kokt kaffe. Max er desverre også et vanedyr, så når jeg har stått opp, må jeg værsågod gå morgentur med ham. Han maser alldri på Roy… 

 Disse konglene plukket jeg på en av campinplassene vi var på.

Siden vi varså sent ute forrige torsdag, bestemtevi oss å sykle til markedet torsdag 20 desember. Roy gjorde syklene våre klar og oppdaget at ventilen på framhjulet hans var løsnet. Dermed var dekket flatt.

Derfor måtte han være hjemme mens Sissel, Torgeir og jeg syklet avsted til gamlebyen. Fredag fikk Roy kjøpt nye slange på en sykkelbutikk/reparasjonsverksted. Han kjøpte også ekstra slanger til oss begge.

I gamlebyen er det og en mathall med fersk kjøtt og fisk, men utvalget av grønnsaker var mye større på torsdagsmarkedet enn i mathallen.

Fra gamlebyen; legg merke til soluret på veggen! 

Trange, små julepynta gater 

 Kveldstemning torsdag 20.

Vi har hatt et pår dager med godt og varmt vær med over 20 varmegrader og det skal holde seg slik til etter jul

I dag lørdag 22 var det så varmt og fint at vi tok på oss shorts og singlet og gikk ned på stranda en tur. Da følte jeg meg skikkelig anderledes, for folk
gikk rundt med vinterklær! De hadde luer og tykke skjerf og høye støvletter og pjekkerter. Noen hadde flotte skinnhansker og der gikk jeg i shorts og sandaler.

I nærheten her er det et take-away-kjøkken som lager den beste grilla kyllingen jeg har smakt. Skinnet blir gnidd inn med sitron før de krydrer den. Kyllingen blir stuffa med sitronbåter, krydder og sitronskall. Den blir så mør at den nesten faller fra hverandre og så saftig at det er helt utrolig.

Julaften skal vi spise sammen med Torgeir og Sissel. Roy har fått tak i svineribbe hos slakteren. Den måler 20×30 cm og kostet 17 euro (ca 130 kr). Sissel har gnidd den inn med salt og pepper.

Jeg har kjøpt rødkål og har både eddik og karve. Jeg har en pose erterstuing også.

Utfordringen blir å få til sprø svor, men Sissel, Torgeir, Roy og jeg har en plan….. 

Dette bildet tok jeg i dag lillejulaften kl.13 Roy og Max soler seg.

Jeg har vært i en asiabutikk og kjøpt stjerneanis, kardemommefrø, kanelstenger og nellikspikere så i kveld blir det gløgg!

God jul og godt Nyttår til alle våre venner og slektninger og alle som følger oss på tur!

Takk for kjekke tilbakemeldinger!

–Edel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Valencia

Mandag 10 desember tok vi bussen inn til Valencia. Max måtte være hjemme og passe på bilen. Men her er han på stranda med utsikt mot havna i Valencia. 

 Bussholdeplassen er ved jernbaestasjonen, og jernbanestasjonen bli nesten som inngangen til gamlebyen.

 Flott bygning!

 Det var veldig fint i gamlebyen. Roy ser på appelsinene i ei av gågatene.

Mange flotte store bygninger.

Rådhuset. Bildet er fra  Wikipedia 

 Det er ikke bare på Halsnøy at det finst metalljuletrær.

Fra den store mathallen i gamlebyen. Her var det all slags ferskvarer, samt tørka frukt og nøtter. Massevis av spekemat. 

Valencia er Spanias 3. største by. Den ligger i regionen med samme navn. Denne regionen ligger som en pølse ved østkysten av Spania. Byen ble grunnlagt i 137 av romerne. Byen er oppkalt etter keiser Valens. Spanjolene uttaler navnet på byen omtrent slik: Balensja. Retten paella komme fra Valencia.


Bildet har jeg googlet: Ciudad de las Artes y las Ciencias

På veien til sentrum, kjørte vi forbi noen flotte bygninger som er laget av den kjente spanske arkitekten Santiago Calatrava. De er samlet i en stor park i utkanten av byen.Området heter Ciudad de las Artes y las Ciencias. Neste gang vi kommer til Valencia, vil jeg inn der å se.  Bygningene heter Hemisferic (som minner om vikingeskipet, men det er utrolig fint og det ser ut som det svever  Det skal representere det menneskelige øyet. Her er det kjempekino med IMAX og 3D som viser filmer om astronomi i tillegg til show om sjøuhyrer eller flygende uhyrer), Museo de las Ciencias Principe Felipe. ( Et interaktivt vitenskapsmuseum der du blant annet kan prøve å være i vektløs tilstand) og Oceanografic (med mange forskjellige marine økosystemer med dyr  som hører til der. Tropiske farvann, temperert hav og økosystem fra Arktis og Antarktis. Her fist delfiner, haier, og pingviner

Campinplassen Coll Vert ligger fem kilometer fra Valencia by og to kilometer fra småbyen El Saler. Her starter nasjonalparken Parc Natural de l’Albufera. Albufera er en ferskvannsinnsjø som ligger like innafor Valeciabukta. Det er et smalt landområde mellom Albufera og Middelhavet.

Tirsdag 11 desember forlot vi Coll Vert og begav oss inn i Nasjoalparken L’Albufera

Dette er det viktigste våtmarksområdet i Spania. Internasjonalt er det blitt erklært for ZEPA (Special Bird Protetion Area. De siste hundre årene har bøndene i området dyrket ris. Mange er redd for at det kan bli en interessekonflikt mellom matproduksjon og bevaring av våtområdene. Men risen gir mat og ly til fuglene.

 

 

 

 

Valencia regionen, her kommer appelsinene, mandarinene og sitronene fra. Vi så flere slike bål i appelsinlundene

 

Fjellene nord for Sueca. Ved Sueca var det slutt på våtmarkene

 

En okse!

 

 Oksen stod på en høyde nord for Tavernes de la Valldigna

Nå er vi nesten i Javea. Etter GPSen er det under 10 minutt til vi er framme på campingplassen El Naranjal i Javea.

Men det ble ikke lett å finne fram. Hun loset oss bort fra hovedveien og inn til utkanten av Javea. Veien var nesten ikke kjørbar. Vi greidde tilslutt å komme inn til byen, men det var umulig å finne veien til campingplassen.

Her er sportsplassen som hun mente at vi skulle kjøre over. Campinplassen ligger på andre siden. Flaggene tilhører campingen. Vi prøvde å finne en annen vei inn til plassen, men vi hadde ikke bykart å kjøre etter.

Vi kjørte rundt om kring og så ble vi dirigert tilbake til denne plassen du ser ovenfor. Så spurte vi en politi, men han snakket spansk. Vi skjønte at vi måtte gjennom et par rundkjøringer. Da vi hadde kjørt forbi den samme politimannen tre ganger, tok jeg med meg et papir og gikk bort og ba han om å tegne et kart. Det gjorde han og vips så kom vi til campingen!

På campingen ble vi tatt imot av Sissel og Torgeir Solem som overvintrer på plassen.

Max, Sissel, Roy og Torleif nede ved stranden.

Nå er julepynten kommet på plass ute og inne. Vi blir nok her til over jul.

Vi kommer til å utforske denne byen. 

Javea på Costa Blanca har i følge WHO verdens beste klima. Javea ligger midt mellom Valencia og Alicante. Javea har en Gamleby med smale gater. Det finst indre murer fra 1244.Det er marked på torsdager. Det er en flott kirke der som heter Sant Bertomeu. Byen er stille og rolig, uten masseturisme. Javea har en stor havn med fiskebåter og luksusbåter. Stranden heter Arenal og har en lang strandpromenade med mange små spisesteder.

Jeg skal skrive rapport om hva vi opplever og ser her i julen, romjulen og nyttårshelgen.

Takk til alle som følger oss! Takk for koselige tilbakemeldinger. Håper dere får en koselig jul alle sammen!

–Edel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mot Valencia

 Natura Spa Resort i Peniscola var en veldig flott campingplass. Her kunne en få forskjellige slags massasjer og spabehandlinger. Det var trimrom og innendørs svømmebasseng. Det var utendørs svømmebasseng, utendørs trim apparat og ballbaner. Det var et minizoo med apekatter og store papegøyer. De hadde to hester og to esler og flere flotte vogner.

 Restauranten hadde frokostservering til kl 12 . Kl. 19 åpnet den igjen, og middag kunne vi kjøpe fra kl 20.30. Om kveldene hadde de bingo og quiz. og dartspill.

 Jeg koste meg i svømmebassenget hver dag. Det var passelig temperatur både i bassenget og boblebadet.

Deilig! 

Telt til gassgrillen. Veldig greit når det er trekk og når en forlater vogna si for noen dager. Bildet er tatt 3. desember. De som eier vogna er spanske og kom hit 1 desember. De dro hjem søndagskvelden og satte igjen vogna. De kommer nok tilbake onsdags kveld,  for torsdag 6 januar er det grunnlovsdag i Spania. Da er alt stengt, og familiene drar på piknik i parken, eller de tar inn på campingplassene. Lørdag 8. er det også helligdag her, så de som har anledning ordner seg med langfri fra onsdag til mandag.

 

Tirsdag 4. desember dro vi videre mot Valencia. Veien langs Middelhavet heter N-340.  Vi kjørte gjennom en brei dal med åser i nord og sør. Vi kjørte forbi mange store frukthager/plantasjer. Noen av frukttrea hadde mista bladene sine og det var sikkert epletre elller noe slikt. Men sitrustrea hadde både blad og frukt. Vi fablet om å stoppe bilen og gå på appelsinslang. Det var noen utsalgsteder, men de var på “feil” side av veien. Det var og mange store olivenlunder.

Da vi kom til Torreblanca, kunne vi se Middelhavet igjen. Det var 18 grader og sol. Vi kjørte forbi åkre med artisjokk og spinat. Spinaten var sikkert sådd i november.

Mot sør kunne vi hele tiden se små hvite byer med høghus.Dette er Benicassim.

 Bildet under er Castelló de la Plana og det var fullt av appelsinlunder rundt byen.

Vi kjørte på flotte veier helt til vi nærmet oss Valencia. Da ble veiene lappete, og det ristet godt da vi kjørte. 

 

Oppe på fjelltppen rett framme er det minst tre tårn eller borger. Byen ved foten av fjellet heter La Llosa.

 

Når vi kommer til La Llosa, ser vi at det er fler enn tre borger på fjellet.

Rett nord for Valecia er det en by som heter Pucol. Her slo GPS-en til igjen. Hun har for vane å finne den korteste veien gjennom små byer og det er ikke alltid det passer med hovedveien som gjerne blir lagt rundt byen.  Nå dirigerte hun oss inn i byen, og plutselig så vi et skilt med max høyde 2,70 m! Hun ville ha oss gjennom en jernbaneundergang som var lavere enn bobilen Det var trange gater, og det hopet seg opp med biler bak oss. Jeg måtte ut av bilen og dirigere biler rundt oss og få de til å stoppe slik at Roy kunne rygge bilen til et gatekryss der vi kunne få snudd. Det gikk bra!  Så var det til å finne ut av byen mens GPS-en maste om at vi måtte snu og ta veien under jernbanen. Roy overhørte dama og snart var vi ute av byen og på hovedveien igjen! 

Valencia. 

Oversiktlig og greit å kjøre gjennom Valencia. Det vanskeligste var de store rundkjøringene med 6 – 8 felt og trafikklys flere plasser inne i rundkjøringene.

 

Campingplassen heter Coll Vert I Pinado. og det er en grei plass å være på. Det er en Acsi plass og det koster 16 euro å stå her. Da er det strøm og vann på tomta.

Landsbyen i nærheten heter El Soler. Det er under en mil til Valencia sentrum og det er gode bussforbindelser med busstopp rett ved siden av campingplassen.

 

Vi kjøpte oss et Safari rom fortelt i Harislee på grensen mellom Tyskland og Danmark. Det  hører til Omnistor og vi har de samme fargenesom markisen. Markisen er 5 m, så teltet blir stort. Vi hadde ikke satt det opp før så onsdag brukte vi hele dagen på å sette det opp. Det tok mer enn fem timer! Buksanvisninga ligger på bordet, delene under og Roy gjør seg klar til å skru fast fester i og undet markisen. Naboene fra Danmark har et makent telt og det var godt å stikke bort av og til for å se hvordan det skulle være.

Han hjalp oss også med den siste detaljen. 

Daadaa!

Det er jo snart jul. 

Slik ser det ut innvendig.

 I går gikk vi til El Saler. Det er 2 km å gå fra campingplassen. Jeg synest at rundkjøringene i Spania er veldig fine. Legg merke til båten. Bak rundkjøringa er parken.  Den var full av familier som feiret grunnlovsdagen. Strandlinja her heter Albufera.

 Det er kort å gå til stranda. Her var det mange fine steiner.

Roy og Max på stranda med havna i Valencia i bakgrunnen.

Vi vet ikke hvor lenge vi skal være her, men plassen her blir stengt 15 desember. Før den tid er vi nok i Javea.  Mandag 10 har vi planlagt å ta en tur med bussen inn til Valencia. Det skal være en vakker by..

Takk til alle dere som følger oss! Takk for koselige meldinger på facebook og på bloggen!

–Edel