Livet på Costa Blanca

 Vi har oppholdt oss lenge på Costa Blanca. Her er det mye sol, og det er derfor vi er her. De kulturelle opplevelsene bare en bonus, vi higer ikke etter dem. 

Costa Blanca eller “Den hvite kyst”er en 200 km lang kyststrekning i provinsen Alicante i Spania. Den strekker seg fra Denia i nord til Pilar de la Horadada i sør. Navnet Costa Blanca er er PR-triks. Det hadde seg nemlig slik at i 1957 startet BEA (British Europeian Airways) opp rute fra London til Valencia. Da brukte de navnet Costa Blanca i markedsføringen sin.

Costa Blanca er et navn som passer bra, for her er det hvite sandstrender.

De fire største byene her er Benidorm. Albir, Calpe og Denia. 

Sørvest for Denia ligger Javea. Der var vi fra slutten av november til begynnelsen av januar. Og her feiret vi jul og nyttår. På bildet over har Max fått på seg nisselue. Den har han lånt av verten, Torgeir, som laget julemiddag til oss. 

Torgeir og Sissel bor på campingplassen El Naranjal i Javea. De lager fest i hjemmet sitt både for oss nordmenn og baliske prinsesser. Vi var så heldige at vi på julaften var invitert til svineribbe, surkål og potet. I forgrunnen kan du se muggen med ribbefeitt.Underryddinga etter maten, veltet den……

 Maken til sprø og aldeles deilig svor har jeg aldri spist. Jeg tror at dybden på rutinga og Sissel si krydring har vært en av grunnene til det.

 

Etter jul, kom Marit og Ole Christian tilbake til Javea. De reiste hjem til jul. Det er lurt fordi reiseforsikringen i beste fall dekker bare 3 måneder. Derfor hiver mange seg på en billigtur etter 45, 60 eller 90 dager. Vi har betalt 7 – 8 tusen for 5 måneder ekstra utenom de 90 dagene forsikringen vår gjelder,  

 Bildet er tatt på El Faisan,og detsom er i kasserollene er blåskjell.  Det ble avskjedsmåltidet med Sissel og Torgeir.

 

8 januar kom vi til Camping Raco. Fjellet Puig de la Campana, omringer byen Benidorm.  Benidorm er en valenciansk kystby i Alicanteprovinsen i Spania. Byen ligger sørøst for Madrid og er en av Costa Blancas største. Den er også kalt “Lille Manhattan” på grunn av sine skyskrapere og det sydende nattelivet. 5 millioner turister besøker byen hvert år. Byen ligger mellom Alicante og Valencia og har vært britenes drømmeplass i mange år. Byen fikk rykte på seg på grunn av utagerende og festglade briter. Nå er det Ibiza som har overtatt dette ryktet, og politiet i Benidorm arbeider hardt for at det skal være trygt å ferdes i byen også nattestid.

 

 På El Naranjal var det trimrom, på Raco er det oppvarmet innendørs svømmebasseng. Her får vi den daglige trimmen.

 Dette bildet er tatt kl 16. Vi bader som regel kl 18.30. Da har solen gått ned. Det er ikke lys i bassenget derfor har vi med oss telys som vi setter på bassengkanten. Vi har også med oss hver våres slant med rødvin som vi koser oss med, mens vi håper på at vi ikke blir oppdaget. Det er stemningsfyllt og veldig koz….

 Jeg elsker solnedganger og sover når solen står opp…..

 Veldig ryddig campingplass…

 

 Her er vi på antikkmarkedet utenfor Benidorm. Det er veldig mye fint her.Det er et hus eller innendørsmarked.

 Mye å velge i dersom en vil møblere en leilighet med antikke møbler.

Utenfor er det boder med ting av ymse kvalitet. Men man kan finne skatter.Den delen som er utenfor blir kalt “Tyvenes Marked” av mange av turistene. Men lokalbefolkningen liker ikke den betegnelsen.

Boder med klær og undertøy som på alle andre markeder i Spania.

 

Nye og brukte bøker, men de er naturligvis på spansk.

Det som er ulikt andre marked, er alle kafeene i tilknytning til antikkmarkedet. Her er det levende musikk og artistene ser ut som bluesbrothers og synger 50 og 60 tallsmusikk .

 

 Det danses mellom bordene

 Og “Gutta Boys” synger og gjøgler. Det er kjempestemning!..

 

Folk koser seg med mat og drikke mens de lar seg underholde av musikken og gjøgleriene.

 

Langs veien ligger det flere små appelsinlunder

På Raco er det en ganske stor resturant. Her er mange av oss norske samlet for å spise en typisk engelsk søndagsmiddag. Svinesteik med poteter, grønnsaker og Yorkshire Pudding og saus.

 For dette betaler hvert par 10 euro pluss litt drikkepenger. Veldig billig for god mat.

Etterpå er det levende musikk og folk tar seg en svingom.

Det er mange engelskmenn som har emigrert til Benidorm. Det er mange engelske barer og resturanter med engelske frokostmenyer og premier ligue på tv-en. Legg merke til hundene i bakgrunnen. En av dem sitter i en “barnevogn”. Jeg har sett flere slike her og de selger dem i hundeutstyrsbutikken rett ved siden av campingplassen

Nå er vi på vei til Playa Levante. Bydelen vi bor i heter også Levante.

 

Solen går snart ned . I fjor hadde jeg ikke så mye ytterklær og ullgensere som jeg har måttet bruke i år.

Playa Levante er rammet inn av høyhus. Dette er den livligste av strendene her. 

Lenger vest ligger stranda Poniente. Den tredje stranda heter Playa del Mal Pas.

I Benidorm bor det litt over 71 000 innbyggere og 1/3 av disse er innflyttere fra andre land. Det er mest folk fra U.K., Irland, Tyskland, Belgia og Nederland.

Men også nordmenn trives på Costa Blanca. Konsulatene i Benedorm og Torrevieja anslo i 2007 at det bodde ca 23 000 nordmenn på Costa Blanca.

 

 Sola går ned mellom høyhusene. Den hvite rundingen er en lyktestolpe på plassen.

 

 Tirsdager er vi nordmenn samlet på resturanten her på Raco. Da spiser vi “fish and chips” og det koster 10 euro pr par. Etter maten er det musikk og dans. Her er far og sønn som spiller 60- talls musikk. Det går på Elvis, Everly Brothers, Cliff, Sinatra og Tom Jones.

 Fisken er spist og vi utveksler erfaringer og nyter musikken 

 

Og folket koser seg på dansegolvet.

 

 Det er torsdag og gjengen er på vei til The Peppermill. Vi skal spise sosekjøtt.

Drikke må kjøpes i baren og mannfolka har stilt seg opp.

 

Kjøttet var så mørt at det datt fra hverandre. Men tyttebærsyltetøy fikk vi ikke.

 

Det smakte aldeles fortreffelig og det blir nok torsdagsmiddagene våre framover.

 
 Fredagene kl 12 er det Bocciaturnering. Denne turneringen pågår i månedsvis. Her måles det og telles opp.

 

 Marit og Ole Christian er ikke med på turneringen, men har sin egen konkurranse.

 

 
Etter kampen samles folket seg til en øl i resturanten. Senere på kvelden er det karaoke i resturanten.

 

 

Her er det dårlige internettforhold, og de fleste låner seg en antenne, og da er det i hvertfall gode forhold om ettermiddagene og kveldene og tidlig på morningen.

På Campingplassen er det mange norske enheter. Og nordmenn gjør mye sammen. Jeg svømmer nesten hver dag sammen med venninner. Mandag er det felles fottur. Tirsdag er det Fish and chips, Onsdag er det bowling. Torsdag er det sosakjøtt. Fredag er det Boccia og Karaoke. Søndag er det fellesmiddag.

Vi trives her…

Takk til dere som følger meg og for kjekke kommentarer.

–Edel

Så kom kongene til Xabia/Javea

5 januar er Hellige tre kongers aften.

I Norge har det vært Helligetrekongers festgudstjeneste  i mange kirker.

I Spania har det vært opptog og parader med Los Reyes Magas.

Paradene starter klokken 17. Først i toget er det ofte en “stjernebærer” som bærer Betlehemstjerna. I tillegg til kongene i flotte drakter, kan det spilles “orientalsk” musikk og det kan være slangetemmere og andre ting som skal lede tankene våre til østens mystikk.

Dette bildet er tatt ca kl 16. Solen skinner ennå og det er varmt og godt. Mange har allerede samlet seg på moloen for å se kongene stige i land.

 

Her er fiskebåten som kommer med kongene.Foran er det en politbåtmed blålys. Ikke lett å få øye påpå dette bildet.  Folk prøver å finne den beste plassen for å se kongene og for å fange opp godterier. Når kongene kommer, skytes det salutt fra moloen.

Vi har funnet oss en plass på fortauet, og koser oss med mye godt mens vi venter.   

Folk og dyr, alle venter vi… 

 Denne lille jenta har pynta seg i fin kjole og ha med seg en stor plastpose til godteriene.

 

Før kongene kommer, må hestemøkka bort.

 

Flåtene blir trukket av kraftige biler.

 

Først kommer Betlehemstjerna og englene. Englene har godteier som de kaster til barna langs ruta.

 

Så er det en herold til hest. Hun har mikrofon på seg og ved jevne mellomrom sier hun ut det som står skrevet hos evangelisten Matteus,; kap 2 vers 1 og 2: “Da Jesus var født i Betlehem i Judea, på den

tid Herodes var konge, kom noen vismenn fra østen til Jerusalem og spurte:”Hvor er Jødenes konge som nå er født?Vi har sett hans stjerne stå opp og er kommet for å hylle ham.”

I Xabia er Herodes med i toget. Han har krone på hodet og rir til hest.  Soldatene hans har romeske gullhjelmer, skjold og sverd. Desverre fikk jeg ikke tatt bilde av dem.

 

Denne “hæren” er langt frederligere. De er bevæpnet med kurver fylt med godterier. De er kledd i bondepikedrakter, kanskje de er hyrdinner? 

 

Her er Den hellige familien. Josef kan såvidt skimtes i et hjørne. Her er Maria og barnet og en engel.

Foran hver konge, kommer det en hest med gaver.

Helligetrekongersdag er den dagen spanske barn får julegaver. Etterhvert er det blitt vanlig med gaver 25 desmber også. Men natt til 6 januar setter barna fra seg skoene sine på yttertrappa, i vinduskarmen eller på balkongen slik at kongene kan fylle dem med gaver og godteri.

I Norden og Norge er 6 januar også kalt Den gamle juledagen. I 336 ble dagen for Kristi fødsel flyttet fra 6 januar til 25 desember. Det var biskopen av Roma(Paven) som sørget for det. Det har ikke blitt godtatt overalt i den kristne verden. I Russland feirer de jul 6 januar. 

I Norden hadde de løslopne julefester den dagen, men den pietistiske dansk-norske kongen greidde å sette en stopper for det på 1700-tallet.

6 januar er den eldste kristne festdagen. Helt fram til første halvdel av 300-tallet feiret de Jesu fødsel den dagen.Dagen er kalt Epifania eller Epifaniadagen. Epifania betyr “åpenbarelse”, Åpenbarelsesdagen eller Epifania skal minne oss om Jesu fødsel og hans dåp i Jordanelva da han åpenbarte seg som Guds sønn. Det er og den dagen de mintes hans første under: Han laget vann til vin i bryllupet i Kana.

 

Kong Melkior: Navnet betyr Lysets konge. Han hadde med seg myrra til jesubarnet. Myrra er et stoff som blir brukt til parfyme og velluktene salver. Myrra ble også brukt til å balsamere døde og denne gaven varslet Jesu død på korset. (Mener tolkere som leter etter symbolikk i alt)

Her kommer Melkior, ikke på kamel, men trukket av en bil. Melkior er i 40 årsalderen. Han er konge av Nubia. Nubia ligger rundt Midt-Nilen, nærmere bestemt fra Kharthoum i Sudan til Aswan i Egypt. Melkior har rødbrun hudfarge.

 

 

Det var musikkorps mellom kongene. 

Kaspar var konge av Persia. Han er hvit og er i 60 årene. Han hadde med seg gull. Gull symboliserer at Jesus er konge både for jøder og hedninger. derfor blir  søndagen nærmest 6 januar også  feiret som misjonssøndagen. 

 Kaspar sine folk. Stjerna har plass i banneret.

 Røkelse…… Egenlig gaven fra Balthasar, men i Xabia er det Kasbar som kommer med det…..

Kaspar i all sin prakt…. 

 Balthasar er svart. Han kommer fra Saba som var et land der Jemen er i dag. Balthasar er den kongen som i følge tradisjonen har med seg røkelse. Han er i 20 års alderen

 Solen holder på å gå ned og fjellet i bakgrunnen ble fint opplyst

Balthasar har naturligvis et følge av mørkhudete kvinner og menn.

 

 

 

Balthasar selv, hvem som er konge og hvem som er adjutant vet jeg ikke.

 

Et korps avslutter paraden.

Vise menn eller konger? Og hvor mange var de egentlig?

Matteus sier bare at det kom noen vise…. og han fremstiller dem som astrologer og drømmetydere, de tyder stjernene og i en drøm ble de advart om å ta turen innom Jerusalem på hjemveien, for Herodes kunne være farlig for Jesusbarnet. De representerer fremmede folkeslag og kanskje også visdommens hyllest til frelseren. Grunnen til at de etterhvert mente at de var tre er det at de hadde med seg 3 gaver:  Gull, røkelse og myrra.

En grunn til at de mente at de var konger er fra profeten Jesaia som i kap 60 v.3 sier at det skal komme tre konger å tilbe Messias.

Navna Kaspar, Melkior og Balthasarforekommer først på 500-tallet.

Noen av de kjæreste julesangene våre forteller historien om De tre vise menn og Jesusbarnet. 

Den lengste er “Deilig er den himmel blå”. Den het opprinnelig “De hellige tre konger” og var på 19 vers. Den skrev Grundtvig i 1810 og redigerte den ned til 7 vers i 1853 og er en av de mest sungne julesangene våre.

En annen julesang som handler om de tre kongene er “Et barn er født i Betlehem” Den er også skrevet av Grundtvig

 

Så ønsker vi dere alle Godt Nytt År.

I morgen pakker vi og drar til Benidorm

–Edel