Kalde dager i Andalucia

Vi er i Conil de la Frontera, en liten by mellom Gibraltar og Cadiz. Byen har hvite hus og de fleste husa har gule vinduskarmer og gesimser. Det er flere campingplasser her, men de fleste har stengt om vinteren

Det er nesten for kaldt til en utepils. Det er 9 – 10 grader. Men når en har varme klær og får et bord i solveggen, går det an. Vi er tvers over vegen for det nærmeste supermarkedet. Det er 10 minutter å gå fra campingplassen.

På andre sida av baren, var det et julestjernetre.

Vårblomster

Midt på bildet er supermarkedet. Det ligger utafor byen. Bildet tok jeg på grunn av vårblomstrene.

Langs veien hjem til campingplassen La Rosaleda var det en vill utgave av agurkurt.

Mer vårblomster. Når det er så kaldt som nå, minner disse meg om at vi går mot lysere og varmere tider. Max og Roy tar en hvil. Det er tungt å bære varene hjem på ryggen.

Vi er jo i et katolsk land, og slike bønnesteder er vakre.

Som sagt, campingplassen ligger på landsbygda og på veien fra butikken gikk vi forbi noen frittgående høner.

Og sauer, men disse var inngjerdet.

Her er vakre solnedganger

Det er masse løvtrær på plassen. De gir god skygge om sommeren og lys om vinteren.

Restauranten som også heter La Rosaleda har temakvelder. Her er vi på italiensk aften. Vi fikk pizza og stekt kjøtt med smeltet ost på. Forretten husker jeg ikke, men vi fikk Tiramisu til dessert. Vi ble plassert sammen med et finsk par. De kunne ikke andre språk enn finsk. De forstod litt engelsk og de kunne snakke noen få ord, slik at vi forstod dem på et vis. De hadde reist Europa rundt i bobil. Helt fantastisk når en tenker på hvor hjelpesløs en kan føle seg når en ikke blir forstått.

Juan Jesus Quintero sørget for fin musikk og god stemning. Det er mange engelskmenn her og de elsker å danse.

Det er en koselig og vennlig restaurant og plastikkstolene er faktisk gode å sitte på.

Ost og skinke, strikketøy og kryssord. Jeg koser meg i forteltet.

San Sebastian Festivalen skulle gått av stabelen 18. januar, men den søndagen høljet det ned og det var sterk vind. De utsatte festen en uke. Dette er en pilgrimsfest som blir holdt siste søndag før fasten. San Sebastian er en skytshelgen for området her. Folk pynter vogner med stoff og blomster. Disse vognene blir dratt av okser eller forskjellig motorredskap. Jeg hadde spurt om ruta for prosesjonen og fikk forklart at den gikk fra en kirke langt nedi byen og så sørover ut fra byen og  til en skog. Jeg fant ut at det ble for langt å gå for meg. Men så hørte jeg musikk og trommer. Jeg sprang ut av forteltet og der så jeg prosesjonen på vei nordover.  

Parkeringsplassen utenfor campingen var blitt til en piknikplass. Folk tok seg en pause der. Synd for meg at jeg kom ned der så sent.

Men jeg fikk da med meg de siste vognene.

Folk gikk med drikkeglass i neven. Noen hadde hvitvinsflasker og andre hadde store dunker med drikke.

I vognene var det også mat og drikke. Legg merke til hattene som damene hadde på seg. De hører visst til denne festen. Ellers har folk kledd seg godt, for det var ikke varmt i været selv om sola skein fra blå himmel.

Det er mat og drikkevarer i veskene og ryggsekkene. Det er trommer og musikk.

 

Denne handlevogna er kledd med plast. Oppi er det is og øl- og vinflasker.

Så forsvant de bortover veien og til skogholtet. Vi kunne høre tromminga hele dagen. Kl. 21 økte tromminga, og fra campingplassen kunne vi se et buktende tog av lys. Gjengen var på vei hjem. Det var få eldre med. De fleste som deltok i festen var yngre enn førti år

Festen startet med gudstjeneste kl 8 om søndags morgenen. Etter gudstjenesten startet prosesjonen og nå er kl 21 på kvelden. Det har vært en lang festdag. Og mange hadde nok en tung arbeidsdag på mandagen.

Restauranten har minst to temakvelder med musikk eller annen underholdning. Fredag 30 januar var det flamenco kveld med fish and chips på menyen. Det var fullt i restauranten. 

Fisken var veldig god. Mat til 6 euro, drikke er utenom.

21.30 begynte dansen og vi fikk ett forrykende show. Det startet med disse småjentene i 6års alderen. Korgene er en del av flamencodansen.

Flamenco er sang ,dans og gitarspill. Denne kvelden var det dansedelen vi fikk se. Håndklapp og fingerknipsing, myke arm- og håndbevegelser og taktfast tramping hører til dansen.

Flamenco er først nevnt i litteraturen i 1774. Flamenco er en folkedans fra Andalucia. Conil de la Frontera et et administrasjonssentrum i Andalucia.

Andalucia var under arabisk styre i flere hundre år. Andalucia hadde også mange jødiske kolonier. Sammen med sigøynerne med det spanske navnet gitanos, skapte denne sammenblandinger av kulturer flamencoen.

 

I tillegg til kurv er vifter en del av dansen 

Og sjal…..

small, medium, large og ekstra large…

Avslutning kl 23…

Ordet flamenco kommer av flamingo (fuglen) er det hevdet. Derom strides de vise. Noen mener det har arabisk opphav.

Vi er veldig glad for at Jan Erik, Tore og Unni har kommet hit. De ble vi kjent med på Raco i Benidorm i fjor.Nå har de blitt noen av våre beste venner. Vi skal vise dem Conil. Etterpå drar vi til Portugal.

Men før den tid skal vi på busstur til Sevilla. Campingen arrangerer bussturer ofte. Etter at vi kom hil, var det en tur til Gibraltar. 15 februar er det tur til Cadiz og karnevalet dit.

Jeg ser at det er mange som er innom bloggen. Jeg er veldig glad for  at folk følger meg. Klem til dere alle!

–edel

 

 

 

Veien vestover til Conil de la Frontera

Om formiddagen onsdag 7. januar forlot vi Benidorm og Raco. Vi kjørte for det meste A7 sørvestover. A7 er gratis motorvei. AP7 går parallellt og er betalingsvei I 12-tiden passerte vi Elche. Elche er kjent for sin palmeplantasje. Palmelandskapet i Elche står på UNESCO’s verdensarvliste. Det er Eurpas største palmelund med over 11000 palmer, det meste er daddelpalmer

                    

Her er bilde fra palmene i palmeparken i Elche og den sjugrenede Keiserpalmen. Disse bildene har jeg hentet fra Wikipedia.

Mange palmer rundt Middelhavet er truet av en bille. Men det fins vaksiner som gjør palmene motstandsdyktige

Over Elche lå det tåkedis denne dagen. Langs veien var det mest kratt og stein og en og annen appelsinlund. Da vi nærmet oss Murcia, ble det flere appelsinlunder å se. Mellom A7 og Middelhavet var det  det høye åser og fjell

Her er Sierra Espuna med appelsinlunder og senere så vi åkrer med nysådde grønnsaker. Andre steder var spirene 10 -12 cm lange og noen salater kunne høstes.

Vi fortsatte A7 mot Lorca og Almeria. Nå var vi kommet til Andalucia. Det var sletter mellom fjellrekkene Sierra Cabrera som ligger helt ved kysten og Sierra de los Filabres som ligger 5 mil nord for Almeria

Tok to bilder av disse fjellene som stenger for kysten, dessverre var frontruta skitten, men jeg tar med bildene likevel

Et stripete bilde til: Det blanke til venstre er IKKE Middelhave, men plastdrivhus. Vi nærmer oss Almeria og dalen er full av slike drivhus. Jeg fant ut at det var tomater og agurker. Jeg har prøvd å google det, men kom bare til spanske sider

Da vi kjørte forbi Almeria, var det 17 grader. Av og til fikk vi glimt av det glitrende Middelhavet.og til slutt kom vi til Almerimar,  hvor vi skulle stå i en båthavn

Almerimar ligger 4 mil vest for Almeria som er provinshovedstaden i Andalucia. I Almeria har de Spanias beste tapas sies det. Men tapasen vi fikk her som gratis tilbehør til øl eller vin, var også svært bra. Her spiser vi torsk som fish and chips.

 

Her ble vi sittende sammen med noen svensker. Mange reiser hit for å spille golf. Her er golfbane med 27 hull. Marios ligger på kaien. Her er det småbåthavn med mange flotte båter. I havneområdet var det flere skjønnhetssalonger, frisører, motebutikker og noen  fine suvenir-butikker med artikler fra Andalucia. Her var barer og restauranter. Havneområdet består for det meste av ferieleiligheter og hoteller.

På lokalmunne kalles plassen her “Ved Tårnet” Her er det strøm, tømming og vannfylling. Det er dusjer og toalett, men det er et stykke å gå. Med strøm kostet det ca 12 euro å stå, 9 euro uten.

Tårnet Der måtte vi melde oss enten vi kom med båt eller bil

Litt av småbåthavnen badet i kveldssol

Vi stod her i to dager, men det var kald trekk og vi dro derifra 9 januar.

Plassen vi skulle til lå ved Marbella. Dette bildet er tatt på E15/A7 rett etter Almerimar, og er ment å vise plastdrivhus. Men lyset er vanskelig, og jeg bruker kompaktkamera.  Vi kjørte vestover langs Middelhavskysten. 

Det var bølgete åslandskap med hvite byer nedover linene. Været var vakkert, det var en av de varmeste dagene vi har hatt i januar, godt over 20 grader.

Vi skulle bo på Cabopino camping.

 

Der har vi bodd før og det hadde vi glemt. Vi liker oss ikke der fordi store furukroner skygger for plassene. Denne gangen fant vi en stor plot eller parsell. Det var godt over 20 grader, men vi frøs i skyggen.

Plassen er lagt godt til rette for aktiviteter. Det er oppvarmet innendørs basseng, hinderløype høyt til værs (må bruke sikkerhetsseler eller wire med carabinkrok, trenings plass for seniorer, det er spanskurs og mye mer.

En inngjerdet lekegrind for hunder

Campingen er med på et program for omplassering av katter og andre kjæledyr. Kattene blir matet på egne områder. Her er en av de ansatte på plassen som steller kassen der maten blir plassert

Trimområdet for seniorene

Manuel har fantastisk flott utvalg i frukt og grønnsaker. Han står der hele dagen.

Vi sto på campingen to netter – 16 euro natta. 15 euro for en ukes Wifi 

På vei fra cabopino. Fjellet er Gibraltar. Langs A7 var det tepper med små gule vårblomster. Det var rundkjøringer i fleng, småbyene langs kysten lå som perler på en snor. Dieselen er nede i 1 euro pr liter. Vi kjørte forbi flokker av syklister på treningstur.

Et siste glimt av Gibraltar før vi tar A381 i retning Jerez de la Frontera og Sevilla

Her har vi forlatt motorveien. Fra Medina Sidona kjørte vi vestover mot kysten og Chiclana de la Frontera og derifra sørover til Conil de la Frontera. Typisk bondeland med åkre og beitemarker.

Camping La Rosaleda ved Conil de la Frontera.

Doble parseller for oss med store biler. Bor en kortere tid enn 17 dager koster det 20 euro for en dobbelplass. Da har en 4 kwh med strøm, vann inn og vann ut. Det er egne områder på plassen for biler eller vogner som har med seg katter eller hunder. Her er det minst tre store rasekatter som står i bånd. 

Det er gratis Wifi, med stabilt, godt nett. 

Jeg er på Google og finner stoff til bloggen. Må lese meg opp slik at jeg har noe å fortelle.

Delikate toalettanlegg. det kommer musikk fra veggen og vannet er godt og varmt. I speilet til høyre kan du ane litt av de store dusjrommene. Har ikke vært på bedre dusjrom på år og dag.

Tirsdag 13 ble vi invitert på gratis mat på restauranten La Rosaleda. 18 januar feirer byen Conil skytshelgenen San Sebastian. 

Det er en stor pilgrimsfest som starter kl. 8 om morgenen. Da samles folk  ved en med store vogner som blir trukket av hester eller traktorer. Vognene er pyntet med blonder og tøy i fine farger. Det begynner med gudstjeneste, etterpå går alle en pilgrimsmarsj til en dal utenfor byen. Lags ruta og ved endestasjonen er det barer, og folk blir lystigere og lystigere. Det blir servert en spesiell festmat og det var det vi fikk smake på oppe i restauranten. Vi fikk en salat med løk, tomater og paprika. Etterpå fikk vi en gryterett eller stuing med lever, kylling, svinekjøtt , oksekjøtt og stekte poteter i deilig saus.

Koken og kelnerne foran gryta med deilig kjøtt

Interiøret i restauranten

Onsdag den 14 utforsket vi byen. En iskald pils

Her er hovedgata 

Sidegatene er enveiskjørte og smale. Mange steder var det små plazaer. Fire kjekke karer, en leser dikt

Det er en fiskerby og det er mange gode fiskerestauranter. Her er vi nede ved strandpromenaden. Det er kilometervis med hvite sandstrender her.

Det bor ca 20 000 mennesker i Conil de la Frontera. 

Byen er et av flere  administrasjonssentrum i Andalucia

Vi har satt opp forteltet.  Vi er på vei mot en kjøligere periode med dagtemperaturer ned mot 10 grader og da er det godt med ly for vinden

Vi skal være her ut januar, så får vi se om det blir Ohlao og Portugal neste.

— edel

Adjø til Benidorm

Etter 37 dager i Benidorm, har vi bestemt oss å dra sørover mot Malaga. Vi har feiret jul og nyttår her på Camping Raco i Benidorm. Nede i byen er det en rundkjøring med en julekrybbe. Det er mange fine rundkjøringer i Spania

Vi er på førjulsbesøk hos Unni og Tore 

Tross sol og varme, det var julestemning likevel!

Julaftenformiddag. De ansatte på campingen kom rundt med en lastebil full av julekaker og cava. Julemusikken strømmet fra høyttalerne og nissene delte ut gaver til oss mot et pengebidrag til et godt formål.

Vaktmestere og rengjøringspersonal

Den blide dama i resepsjonen bakpå scooteren.

Turid harr tatt bilder til sin blogg: Nydeligefia.blogg.no

Nissemor Turid har invitert til pannekaker med bacon. Johannes og Turid

Nissemor og nissefar koser seg hos Turid

Agdis og Edel

 Roy venter på at pinnekjøttet skal bli ferdig kokt.

Første juledag. Ribbe med sprø svor, hjemmelaget rødkål og mandelpoteter.

Restauranten Pinoccio  er julepyntet

 

Vi har bestilt to porsjoner med spareribs og tre tallerkener til å spise på

Det ble litt ribbe på Max også 

Det var en kald periode etter jul. Vi nyter utepilsen likevel. Og det er greit med gassvarme synes Max og Roy

Her klekkes caterpillarene ut. Dette er noen ufyselige sommerfugllarver som lager kjeder når de slipper seg ut fra reiret. Disse larvene er giftige for både folk og dyr. De spruter ut en væske som etser .

Vi er på Benidorm Palace og gleder oss til showet.

I to år på rad har vi sett de hellige tre konger komme i land i Javea. Og opptoget var veldig flott. Barn som kaster snop til tilskuerne.

Den hellige familien

Kongene

Gavene til Jesus

Fotfolket til kongene. Det var en fantastisk opplevelse.

Her er noen av oss norske på vei til gamlebyen for å se kongetoget der.

Vi gikk strandpromenaden og passerte denne vakre julekrybben

Vi har kommet fram og nå venter vi bare på at opptoget skal komme.

 Endelig! Å for en skuffelse! Ikke mulig å se noen ting og folk dekker for det lille som er av utsikt med nettbrett.

Vi så ingen konger, bare eventyrfigurer, tegneseriefigurer og figurer fra spill slik som Angry Bird

I det fjerne: Vognen til Spiderman

Vi gikk skuffet hjem. Her passerer vi et tre av lyslenker

Men vi har hatt det kjekt på Raco. Det var synd at Turid fikk helseproblemer og må være igjen her et par uker  for å ta prøver . Men det er godt å vite at hun blir så godt fulgt opp. 

Vi skal vente på henne til hun når oss igjen en eller annen plass lenger sør.

–edel