På tur med NBCCs Reisekomité til Sachsen


Tirsdag 23.august tok vi farvel med gruppen vi hadde reist sammen med til Swidnica og Boleslawiec i Polen. Vi avsluttet turen i Moritzburg, samtidig som vi i gledde oss til å komme tilbake til Moritzburg om  7 dager. Vi hadde nemlig meldt oss på enda en tur med reisekommitèen: “Tour Sachsen”  Vi skulle bo i Moritzburg og være med på utflukter i Sachsen. Resten av reisefølget toget mot Fuhrencamp i Bergen an der Dumme og siden til Seecamping BUM via Shiffshebewerket i Scarnbeck. Schiffshebewerket var vist en spektakulær opplevelse.

Vi skulle imidlertid til Scandic & Nordic Reisemobile i Harrislee for å få ny kompressor i kjøleskapet. Vi hadde måttet nøye oss med en elektrisk kjølebag i over tre uker og vi gledde oss til å få et kjøleskap som funket.

Men bilen hadde fått noen nykker. Det merket vi allerede da vi skulle kjøre fra Moritzburg. Den stoppet når den gikk på tomgang eller når turtallet var lavt. Da døde alt, men vi fikk start på den etterhvert.  Vi begynte å grue oss til trafikklysene og køene. Vi kontaktet Bauer i Flensburg og vi fikk beskjed om at dette skulle de fikse, det var bare å komme dit …..

På A2 mellom Magdeburg og Braunschweig var det “stau” . Vi befant oss i andre fila og det var veldig saktegående trafikk i alle fire filene. Da stoppet motoren! Bilen var livløs, og vi fikk ikke start. Heldigvis var det slak nedoverbakke, og vi håpet på å komme oss i høyre fil, men blinklyset virket ikke. Vi seg nedover, og plutselig fikk vi start igjen. Vi nærmest presset oss over til høyre fil, og da dukket det mirakuløst opp en Ausfart, og vi kom oss ut av motorveien. Vi kjørte i retning Wolfsburg. Bilen oppførte seg eksemplarisk, og vi kjørte inn på en bensinstasjon for å fylle diesel og ta en titt på kartet. Denne gangen ville ikke bilen starte, men vi stod jo utenfor veien på en bensinstasjon så det var ikke nifst lenger. Jeg gikk inn på stasjonen og spurte om damen kunne kontakte veihjelp for oss. Hun tok noen telefoner, men ga fort opp – hun hadde andre kunder. 

Jeg ringte reiseforsikringen og de satte meg i forbindelse med IF veihjelp og de ordnet med hjelp. Vi ble fraktet med en stor bergingsbil til et verksted. Før klokken var 9 neste morgen, var bilen i orden igjen. Det var minuspolen på batteriet som var eiret eller noe sånt, det var ihvertfall dårlig kontakt. Glad og lettet dro vi til Harrislee og fikk ordnet kjøleskapet. 

Torsdag 26 august fikk vi telefon fra reiselederne for Tour Sachsen om at de stod på en stellplass i Rendsburg og at det var plass til oss der. Vi var ferdige med de ærenda vi hadde i Harrislee og Flensburg og dro dit. Gps-en ledet oss inn på en blindvei like ved stellplassen, men en hyggelig tysker loset oss fram til Wohnmobil-Hafen Rendburg am Eiderblick. Det var kafe på plassen og vi kunne kjøpe rundstykker eller spise på frokost på kafeen. Vi tok oss en tur til Altstadt og byen var grei den.


Torget i Rendburg Altstadt

Guttene tar en pust i bakken, mens vi andre titter i butikker

Det var flere norske biler på plassen, her en rekke med tre biler fra Vestlandet.


En varm og god sommerkveld 


Lørdag 27 august skulle vi møte de andre deltagerne på Seecamping Bum. Den ligger ved A7 i Borgdorf -Seedorf, mellom Rendsburg og Neumünster. Dette er en campingplass med mange fastliggere.

Gnomer i alle bed


Det var en badestrand på plassen. Det fins også en restaurant her. Koordinatene hit er N 54º10’56” og Ø 09º53’02”


Max fant et teppe å ligge på…. 

Søndag 28 kl 8.30 kjørte vi i konvoi fra BUM. Jeg hadde sovet veldig dårlig fordi hunden hadde vært så urolig om natten. Det var nemlig et spektaktulært tordenvær den natten..  Det lynte hvert sekund, og lynene lyste opp hele himmelen.Uværet var så langt unna at vi ikke hørte tordenbrak, men hunden har god hørsel og er livredd for torden.

Vi kjørte gjennom den tyske landsbygda mot Schwerin og Ratzeburg. Det var sol, lettskyet og over 30 grader Høstonna er snart over. Vi kjørte forbi nypløyde åkre og gjennom små landsbyer. På markene lå det halmballer etter høstingen av korn, mens maisen fremdeles ventet på å bli moden nok.


Her er vi på Campingplatz Himmelreich i Potsdam, Berlin. Tre biler stod allerede og ventet på oss der. Himmelreich er en bra plass å stå når en vil ta turer inn til Berlin sentrum. Det går både busser og tog.

Morgenstemning i Himmelreich

Det gikk kabelferge fra campingområdet til Caputh, en liten landsby i nærheten. I Bakgrunnen Restaurant Fahrhaus. Vi tok fergen over til Caputh og handlet  oppe i landsbyen og spiste lunsj nede ved kanalen


Det har vært fergetrafikk her i over 150 år. Det er et system av innsjøer her.  Fergen går over et smalt sund mellom innsjøene Schwielowsee og Templiner See .Utsikt  til parkområdet der campingplassen ligger

Albert Einstein hadde sommerhus i Caputh fra 1928 til 1932. Men da Hitler kom til makta i1933, torde ikke Einstein å komme hjem fra en tur til Amerika. I 1935 tok nazistene feriehuset hans. Men byen er veldig stolt over å ha hatt Einstein boende her og har oppkalt en skole etter ham

Tirsdag 30 august. Vi har parkert på plenen utenfor Adams Gasthof i Moritzburg. Her skal vi stå en uke. Hver dag skal vi spise 2 retters middag i vertshuset.Spesialiteten er fersk fisk og viltretter. Men fisk fikk vi ikke denne gangen.


Allerede på 16hundretallet var det behov for et vertshus i nærheten av Moritzburg slott. 4. mai 1675 ble det avsatt tomt til et vertshus.Vertshuset ble drevet av ulike eiere fram til 1780 da Johann Gottlieb Adam kjøpte huset og ga det navnet Adams Gasthof. Siden mars 2004 har familien Kretzschmar drevet huset. Hele bygningen er rekonstruert og renovert.

På vei i åpen vogn på en smalsporet bane. Dette toget går fra Radeburg til Radebeul. Vi gikk på toget i Moritzburg, og byttet til et moderne hurtigtog i Radebeul. Vi skal til den Tsjekkiske grensen til “Hanoi Handel” i Hrensko


Vi tok hurtigtoget til grensebyen Schona og ferge over Elben til Hrensko

Det er vietnamesere som driver disse handelbodene


Det var hoteller og restauranter der


Gnome-utsalget. Her var alskens figurer til hagen


Fra Hrensko kjørte vi med buss. Her passerer vi Dresden. Elva er Elben


Torsdag 1. september Vi venter på rutebussen til Dresden

Katedralen på Theaterplatz

Dresden var en av Europas vakreste barokkbyer, men ble lagt i grus av allierte bombefly i januar 1945. Dresden hadde ingen ting av strategisk betydning slik som fabrikker, flyplasser eller forlegninger. Natta mellom 13. og 14. februar ble byen likevel bombet, og bombemålene var kirker, slott¨og sivile. 2500 britiske og amerikanske bombefly slapp i alt 650 000 sprengbomber og 200 000 brannbomber over byen. Brannbombene forårsaket ildstormer som skapte et dragsug som fanget folk inn i brannene. Tallet på sivile som ble drept har variert, men i ettertid har man landet på 25 000. Gjennoppbygninga er ennå ikke ferdig, men de fleste historiske bygningene står i sin fordums prakt
,
Det var Moritz av Sachsen som i 1547 valgte Dresden til residentsby i kurfyrstedømmet Sachsen. Men det var Augustus II Den sterke(1670 – 1733) som forvandlet Dresden fra en by i renessansestil til en barokk by. Her er litt av slottet som er bygd i flere stilarter.

I Augustustrasse finner vi denne veggmosaikken. Den er 105 meter og viser hele Sachsens historie. Den består av 24 000 fliser og brikker i Meissenporselen.


Zwinger er et lystslott.

Slottet

Roy er i fint selskap


Zwinger -palasset, lystslottet som består av et bygningskompleks med hager og en barokkfestning. Bak Roy ser vi Kronentor eller kroneporten som har en stor kopi av den polske kronen på toppen

Zwinger

Mer Zwinger


Frauenkirche. Den ble ikke truffet av bomber, men den ble offer for stormbrannene som raste etter bombingen. Kirken brant i 2 døgn før den raste sammen. Den ble innviet igjen  30 okt 2005. 3634 av de opprinnelige steinblokkene ble brukt i gjennoppbyggingen. Disse blokkene er mørke av elde.

Frauenkirche er en protestantisk kirke.Kuppelen er 91 m høy

Nu har jag en engel her hos mej…….

Ny kopi av en gammel bil


Elben skiller Altstadt og Neustadt

Fredag 2 september besøkte vi Moritzburg slott.

Det er nesten som å gå fra Karl Johan til slottet…

Vi fikk ikke omvisning i slottsaler, men fikk se det som var bak. Kjellere, gamle kjøkken,loftsganger, tjenerkvarter, smale, bratte trapper der tjenerne beveget seg, verksteder, brønner

Vi er inne i det opprinnelige jaktslottet som ble bygget i 1542. Her samlet Kurfyrst Moritz av Sachsen sine adelige venner for jakte. I 1661 ble slottskapellet bygget. Det står ennå delvis inni det nåværende slottet. 

Det var August den sterke som fikk bygget et barokkslott oppå det opprinnelige jaktslottet. Byggingen startet i 1723.


Fra et verksted der man reparerte skulpturer. Trestativet ved siden er faktisk en “kopimaskin” som passet på at målene ble rette når man laget kopier av skulpturer

Utsikt fra det ene tårnet på slottet. Slottet med park ligger utpå en firkantet “øy” i en kunstig innsjø. I innsjøen er det 9 ulike fiskearter. Disse ble brukt til matfisk på slottet og for dem som hadde lov å fiske der

Innsjøen er stor i i en annen ende av sjøen fikk August den sterke bygget et lite rokokko-palass: Fasanslottet. Her ble det anlagt et fasaneri som skulle ale opp fasaner til jakt og mat. Ved fasanslottet er også Sachsens eneste fyrtårn


For oss er Moritzburg slott mest kjent for den tysk-tsjekkiske filmen “Tre nøtter til Askepott” Tyskerne er like glad i filmen som blir vist i julen slik som i Norge


Else må prøve Askepottskoen

Tvers gjennom skogen ser vi fasanslottet. Mellom Moritzburg slott og fasanslottet er det viltinnhegninger. Slottet har en av Tysklands største samling av gevirer.

Med hest og vogn til fasanslottet



Det eneste fyrtårnet i Sachsen

Fasanslottet. Gjerdet er strømførende, bakom er fasaneriet

Søndag 4 september skulle vi på Hengstparade. Det skulle finne sted på en arena like bak Adams Gasthof


Om formiddagen kom bryggerihestene. De stilte seg rett utenfor Adams Gasthof og folk strømmet til for å kjøpe øl


Hinderhopp i formasjon

Det regnet voldsomt, men vi koste oss likevel


Akrobatikk

Fotballkamp

Etter pausen kom solen fram


17 -spann

Slottet speiler seg i innsjøen sin

Meissen

Meissenporselen er det første porselenet i Europa og sikkert også det dyreste. Figurene er håndlagede. Det er riktignok treformer som man presser leire i til armer og ben, men armene og bena blir bøyd til og formet av kunstnere. Likedan er det maler for roseblad, men det er kunstneren som setter dem sammen til perfekte porselensroser.

Porselenet var kjent i mange hundre år i Europa. Det var Kinesisk porselen og veldig dyrt og vanskelig å få tak i.

Historien om Meissen-porselenet begynner med alkymisten Johan Friedrich Böttger. Han flyktet for livet sitt fra en grisk konge som ville at han skulle lage gull. Böttger havnet hos August den sterke som også var glad i gull, men ikke så brutal at han ville drepe for det. Böttger fikk i all hemmelighet lov til å prøve å lage porselen. Etter en stund kunne Böttger vise fram den første harde, hvite og blanke porselenbiten  til August. August skjønte straks at han hadde fått hånd om en gullgruve, og 6 juni 1710 ble Königlische – polnische und kurfürstlich-sächsische Porzellan-Manufaktur Meissen etablert i slottet Albrechtsburg i Meissen.  Her ble Böttger og 30 medarbeidere sperret inne.Der eksperimenterte de med oppskrifter, brenning, fargestoff og glasur. Alt var veldig hemmelig

Vi besøkte Meissen museet. Det var mye vakkert å se. Vi fikk også se hvordan de vakre porselensfigurene ble laget.

Det berømte blå løkmønsteret    Tilbudspris på en tallerken : 1200 kr og liten skål med lokk 2 200 kr

Fatet med svanemotiv koster 22 000 kr

I begynnelsen ble porselenet merket KPM, men i fra 1722 ble de kryssede klingene i koboltblått merket. Har du noe slikt hjemme, har du noe verdifullt.Ta en titt under porselenet ditt!

Alt er håndlaget, og de har  10 000 forskjellige oppskrifter på farge

 Meissenporselen består av kaolin, kvarts og feltspat.

Meissnerdomen er den minste domkirka i Europa. .Den er bygget i gotisk stil Den ligger på samme høyden som slottet og borgen Albrechtsburg.

Noen har det med å ligge på torget

På vei fra slottshøyden til rådhusplassen.


Rådhuset og Rådhusplassen i Meissen


Vi sitter og koser oss med mat og drikke mens verten vår venter utålmodig på å skysse oss hjem til Adams Gasthof

Tirsdag 6 september tok vi farvel med gruppen. Noen skulle til Campingplatz Winsen, og noen skulle reise vestover for å se Rhinen i flammer i St.Goarhausen.  Roy og jeg skulle kjøre øst om Berlin og langs grensen til Polen og til Østersjøen. Første stopp er Cottbus

Dette er torget i Cottbus Altstadt. Kirken heter Oberkirche. Cottbus er en universitetsby som ligger i delstaten Brandenburg ved elven Spree. Cottbus ligger nesten helt ved grensen til Polen, midt mellom Dresden og Berlin. Vi la merke til at de fleste skilta var på tysk og et annet språk som vi antok var polsk. Det viste seg at byens innbyggere var tospråklige, de snakket tysk og sorbisk(vendisk) et vestslavisk språk.


I Cottbus stod vi på stellplassen i Tierpark Cottbus. Vi betalte for plassen i billettluka og fikk utlevert nøkkel til porten. Det var dusj og WC på plassen og muligheter for tømming. Det gikk buss inn til sentrum hver halve time.

I dyrehagen var det 1100 dyr fordelt på 170 arter. Det var mest fugler, men også store kattedyr, elefanter og hjortevilt 


Stellplassen lå i et parkområde som heter Spreeauenpark. Her var det mange vakre trær, staudebed, stier og benker

Onsdag 7. september Vi fulgte motorveiene A13, A10 og A11 øst om Berlin og nordover langs grensen mot Polen.Det var mest skog, lite dyrkbar jord. Det var disig 23 – 24 grader og veiene var flotte. Noen mil nord for Berlin ble det mindre skog og mer dyrket jord. Det var solsikkeåkre, maisåkre og grasproduksjon. Vi tok inn på A20 i Meclenburg – Vorpommern, målet var Ueckermünde

Landsbyen Ueckermünde ved Stettinger Haff. Stettinger Haff eller Oderlagunen er en strandsjø på grensen mellom Tyskland og Polen sørvest i Østersjøen. Den ligger ved munningen av elven oder



Torsdag 8 september. Vi er fremdeles i Vorpommern

Fra 8 – 10 september bodde vi på campingplass “Pommernland” i Ostseebad Zinnowitz

                        
Dette er en Acsi plass. Den er ganske stor og har hytter og fastliggere, men det var og god plass for oss som bare skulle stå noen få dager. Det var en port i enden av campingplassen. Der kom vi til en sti som gikk gjennom en liten furuskog og så kom vi til en kjempelang sandstrand. Det var hoppeslott og sklie på stranden og det var et område for naturister. Mange bodde på hoteller i byen og syklet eller gikk til stranden. Det var mange som koste seg i det varme og fine været. Og vi badet i varmt og deilig Østersjøvann

Det tok oss et kvarter å gå til sentrum. Her var det en koselig mann som hadde en frukt og grønt bod. Den stengte ikke før kl 20.00

Ved siden av boden var det en fiskerestaurant. Maten var deilig og det var alltid fullt der.

Det var en gate…..

Rar pyntefrukt i en blomster/gavebutikk


Lørdag 10 september Peenebrucke ved Wolgast

Lørdag 10 september – mandag 12 september Ostseecamping Beckerwitzer Strand

Her var det langgrunt, men varmt!




Broen mellom campingplassen der fastliggerne bodde og stellplatzen hvor vi sto


Det var en lien butikk med det mest nødvendige slik som brød, drikke og pålegg. Man kunne sitte ute og nyte en øl og en enkel lunsj


11 september og solnedgang.

På veien hjem stopper vi alltid hos Bengt i Örkeljunga. Det er en passelig distanse. Vi tar ferge Puttgarden – Rødby og Helsingør – Helsingborg. I helsingborg hilser vi på tollerne og viser hundepasset. Max tar ormekur i Mariboog svenskene godtar det  selv om det er under 24 timer

Idyllisk på den svenske landsbygda

Det var utrolig mange fluer som kolliderte med oss på E6

På grensen til uforsvarlig! Nå er det bare å finne en bensinstasjon slik at vi kan få vasket frontruta.

.
Etter to flotte turer med NBCCs Reisekomité har vi vært hjemme i strålende høstvær. Vi har ikke hatt maken til høst så lenge jeg kan huske. Men Artoen har begynt å slite i ledningene, den vil løs og på tur. Nå gjør vi den klar til dansegalla i Kåsenhallen, og i månedskiftet okt/nov setter vi kursen mot Spania og Portugal.

Takk til de som orket å lese gjennom hele innlegget, det er ca 2800 ord og ganske mange bilder! Men jeg ville ikke dele det opp denne gangen. 

–edel