Jul og Nyttår i Javea

Vi opplevde 3 festhelger i Javea: Jul, Nyttår og Hellige tre kongers aften.

 

Jul i 20 graders varme.

Julaften skulle vi ha svineribbe, rødkål, surkål, erterstuing og poteter. Jeg skulle lage rødkål og Roy hadde ansvar for ribba. De andre skulle ta seg av resten. Her har jeg begynt å finskjære kålen. Det er ikke vanlig med karve i rødkålen, men jeg ville ha det med likevel. Med buljong, baconfett, eddik, sukker og salt ble det godt. 

 

Første delen av steikinga foregikk i elektrisk stekepanne. Vi fyllte opp med vann og dampet ribba både med svoren opp og svoren ned i to timer. Etterpå stod den halvannen time i steikovnen inne i bilen. Da var svoren noenlunde sprø, men boblene var små og få.  Dermed startet plan B. Torgeir fyrte opp Cramergrillen og så puttet de ribba under gassflammene.  Men litt for høyt oppe …for…. svisj … så stod ribba i full fyr!  Men de fikk berga den, den ble bare litt brent. 

Julemiddagen er servert! Sissel, Torgeir og Roy. 

Torgeir, Roy og Sissel. 

Sola har gått ned og da må vi kle oss litt varmt for å spise ute. Det var en av de beste ribbemiddagene jeg har spist.

Fredag 28. Vi har bestemt oss for å spise noen kjempegode blåskjell til lunsj. Det er en fiskeresturant nede ved fiskehavnen. Dette er typisk Kardemomme bebyggelse.

Dette er gata som går langs stranda. Det er ikke lov å bygge høyere enn tre etasjer her.

Fiskerihavna ligger ved siden av lystbåthavna, innafor de samme moloene.

Vi kom til resturanten i fiskerhavna, men der hadde de tatt ferie fram til slutten av januar. Vi hadde gått ei halv mil for å komme til en stengt dør. Men det er en fiskeresturant bortafor lystbåthavna så vi gikk dit i håp om å få blåskjell til lunsj.

 

Lystbåthavna. En forholdsvis kort molo med rødt seilingsmerke, en rød lykt (lateralmerke) ytterst og en laaang molo med grønt merke (grønn lykt) ut på enden. 

Jeg ville ut på den lange moloen for å ta bilder av byen.

Utsikt fra den lange moloen. Her er det utsikt mot byen. Det røde merket på den lille moloen. Legg merke til den høye blokka. Så høyt får de ikke bygge mer.

Litt lenger ute på moloen. 

 

Jeg gadd ikke å gå helt ut til det grønne merket. Se solglitteret i vannet. Det var en deilig vinterdag.  Da vi kom fram til fiskeresturanten, stod det flere skilt med “No Perros”(hunder forbudt) og vi hadde med oss Max, og dermed var det bare å snu.

Men vi fikk ta med oss Max på Havnebalkongen. Men de var fri for både blåskjell og sardiner. Men reker i hvitløksolje hadde de!

Flott utsikt!  Og rekene var gode.

Det glitret i vannet! 

På veien fra Havnebalkongen, gikk vi forbi en lur butikk med ei ku i naturlig størrelse utenfor. (Virker det kjent for noen??) Der fant Torgeir noen tøffe briller.

Roy utenfor den lure butikken med kua utenfor.

 

Bålkos.

 

 Lørdag feira Sissel og Torgeir bryllupsdag. Her er det litt oppvarming med cava , melon og skinke. Senere for de på byen for å ha en romantisk middag.

Sissel har varme hender og hun har greidd å fjerne hevelsen som jeg hadde på overarmen. Den har jeg hatt siden jeg brakk armen for et og et halvt år siden.  Armen er ikke helt god ennå, jeg er fortsatt litt stiv i skuldera. Jeg skal be om en ny behandling nyttårsdagen.

150 meter fra campingplassen er det en britisk bar som heter Quo Vadis. De arrangerte nyttårsfest. Billettene kostet 15 euro og inkluderte raffle(loddtrekning), buffet, cava og levende musikk. Vi ble oppfordret til å ha på oss fancy klær, men jeg og Roy har ikke mye fancy i bobilen. Hatten og klovnenesen lå på bordet vårt.

Vi byttet på å bruke pynten.

Sissel lager lyd.

Sissel hadde briller som blinker. De passet meg utmerket.

Sissel og Torgeir for hjem etter mer stæsj. Parykker og hatter.

I bakgrunnen vertinnen på Quo Vadis

Dame for sin hatt. 

Det var musikk og et lite dansegolv. Her er Twistedama. Hun twistet til alt! Når det kom musikk som vi kunne tenke å svinge oss til, krydde det av engelske damer som vrikkedanset på gulvet. De danset slik vi gjorde for 40 år siden. Kanskje det er noe som kommer tilbake? 

Torgeir lekte seg med mobilen og her er resultatet.

Det var loddtrekning på billetten.  Vi fire på bordet vant hver vår ting. Mange vant ikke, så vi hadde max flaks. Roy vant en lykt, Torgeir vant en flaske cava, Sissel vant en potteskjuler og jeg en flaske vin. 

Litt før kl 24 fikk vi hvert vårt glass med cava. Vi fikk beskjed om at det skulle fylles opp igjen kl 01 for Englang ligger en time etter. Vi var 4 nordmenn og resten briter på fest i Quo Vadis.

Klokken 24 sang vi Auld lang syne og You´ll never walk alone

Klokka 01.00 begynte britene å synge Auld lang syne  igjen, men de ble hysjet på for Big Ben slo det nye året inn. “Den donget” sa britene.

Hellige tre kongers dag eller Trettende dagen

 

Trettendedagen ble også kalt Gamle juledag i Norge. Den ble feiret på samme måte som den virkelige juledagen. De spiste julemat og hadde trearmete julestaker på bordet, Hellige tre kongers lys. De drakk skål for et nytt år. Åsgårdsreia kom tilbake den dagen, så da måtte folk holde seg inne. 

 

Trettendedagen var også en merkedag for været: Dersom det var fint og klart vær den dagen ble det et godt og grøderikt år. Og slik som været var den dagen, skulle det forstette i 13 dager.

Dagen var avfaredagen, julegjestene reiste hjem og jula var over.

Hellige tre kongers aften blir feiret over hele verden. Her i Norden ble den og feiret med prosesjoner o.l.  Har hørt at svenskene har fridag den dagen.

På Halsnøy har prosesjonene blitt skiftet ut med julebukker. Bildet under har jeg stjålet fra Audhild og viser julebukker som var innom Skato lørdagskvelden. 

Her i Javea er det en stor og flott prosesjon gjennom gatene. Kongene kommer med båt til havnen, og så går prosesjonen fra havna til gamlebyen.

Vi fant oss en fortausrestaurant og koste oss i ettermiddagssola mens vi ventet på toget. Folk som skulle delta, samlet seg opp på kaien i bakgrunnen.

 

Her kommer båten med kongene.

Kongene ble mottatt med salutt

 

Englene. Små barn i en vogn. De hadde med seg sekker med snop, som de kastet til barna som stod og så på. Julestjernen lyste over englene og englene fortalte om Jesusbarnet.

 

Josef, Maria og Jesusbarnet i stallen.

 

 

Korger med snopi

 

Lurer på om dette er den nifse Kong Herodes som vil drepe Jesus.

 

Hæren til den nifse kongen(Herodes)

Fanebærerne til Kong Melchior

Korger med snop til ungene langs ruta.

 

Kong Melchior

 

 

Fanebærerne til Kong Caspar og vi begynte å kjenne røkelseslukt

 

Kong Caspar

Fanbærerne til Baltasar

 

 

Kong Baltasar kom etter tradisjonen fra Etiopia

Kong Baltasar

De som deltok i paraden kastet snop til ungene som stod langs ruten. Dagen etterpå, selve Hellige tre kongers dag altså, får spanske barn julepresanger.

Vismenn, magikere, astrologer eller konger?

Matteusevangeliet står det: Da Jesus var født i Betlehem i Judea, på den tid Herodesvar konge, kom noen vise menn fra Østen til Jerusalem og spurte “Hvor er jødenes konge som nå er født? Vi så hans stjerne da den gikk opp ved morgengry, og er kommet for å hylle ham.”

Jødene trodde ikke på astrologi, men kong Herodes trodde at det var noen som ville ta fra ham tronen så han beordret hæren sin til å drepe alle guttebarn under to år. Men Josef tok med seg den lille familien sin til Egypt.

Matteus sier at det var noen vise menn som kom. Han sa ingenting om antallet, men siden de hadde med seg gull, røkelse og myrra, altså tre gaver, antok man etterhvert at det var 3 vise menn.

En av grunnene til at man kalte dem for konger finner vi i Salmenes bok Salme 72 vers 10: Konger fra Tarsis og fjerne kyster skal sende sin skatt til ham. Kongene fra Saba og Seba skal komme med sine gaver..

Kristne har tolket dette som en spådom om at fremmede folkeslag skulle tilbe Jesus.

I vår julesanger synger vi også om disse mennene:

Av Saba kom de konger tre, de konger tre. Gull, røkels myrra ofret de .Halleluja, Halleluja!

Stjernen ledet vise menn til den Herre Kristus hen. Vi har og en ledestjerne….

Men etter middelaldrisk tradisjon  har vi disse personene: Melchior – konge av Arabia. Fra Jemen. Han har grått skjegg. Han hadde med seg gull. Kongesymbol.

Kaspar – av Tarsia (Tyrkia) Han hadde med seg røkelse. (symbol på prestetjeneste eller det åndelige)

Baltasar – konge av Etiopia. Han hadde med seg myrra. (symbol på lidelse og død)

Røkelsen er bark fra treet commiphora og myrra er tørket saft fra samme treet. Egypterne brukte myrraen til balsamering.

Mange tror at julestjernen er planetene Venus og Jupiter.

Det ble litt langt dette, håper likevel at dere likte det. Vi vet ikke hvor lenge vi komme til å være her. Står vi lenger enn en måned vil prisen bli 12,50 euro pr dag istedet for 16.

Vi koser oss her. Takk til alle dere som følger oss!

–Edel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 kommentarer
    1. Fantastisk å få være med på deres jule- og nyttårsfeiring! Moro å høre om andre skikker, og en flott repetisjon på historien om de tre vise menn! Kos dere fortsatt!
      Godt nytt år ønskes dere begge av Einar og Else

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg