Så kom kongene til Xabia/Javea

5 januar er Hellige tre kongers aften.

I Norge har det vært Helligetrekongers festgudstjeneste  i mange kirker.

I Spania har det vært opptog og parader med Los Reyes Magas.

Paradene starter klokken 17. Først i toget er det ofte en “stjernebærer” som bærer Betlehemstjerna. I tillegg til kongene i flotte drakter, kan det spilles “orientalsk” musikk og det kan være slangetemmere og andre ting som skal lede tankene våre til østens mystikk.

Dette bildet er tatt ca kl 16. Solen skinner ennå og det er varmt og godt. Mange har allerede samlet seg på moloen for å se kongene stige i land.

 

Her er fiskebåten som kommer med kongene.Foran er det en politbåtmed blålys. Ikke lett å få øye påpå dette bildet.  Folk prøver å finne den beste plassen for å se kongene og for å fange opp godterier. Når kongene kommer, skytes det salutt fra moloen.

Vi har funnet oss en plass på fortauet, og koser oss med mye godt mens vi venter.   

Folk og dyr, alle venter vi… 

 Denne lille jenta har pynta seg i fin kjole og ha med seg en stor plastpose til godteriene.

 

Før kongene kommer, må hestemøkka bort.

 

Flåtene blir trukket av kraftige biler.

 

Først kommer Betlehemstjerna og englene. Englene har godteier som de kaster til barna langs ruta.

 

Så er det en herold til hest. Hun har mikrofon på seg og ved jevne mellomrom sier hun ut det som står skrevet hos evangelisten Matteus,; kap 2 vers 1 og 2: “Da Jesus var født i Betlehem i Judea, på den

tid Herodes var konge, kom noen vismenn fra østen til Jerusalem og spurte:”Hvor er Jødenes konge som nå er født?Vi har sett hans stjerne stå opp og er kommet for å hylle ham.”

I Xabia er Herodes med i toget. Han har krone på hodet og rir til hest.  Soldatene hans har romeske gullhjelmer, skjold og sverd. Desverre fikk jeg ikke tatt bilde av dem.

 

Denne “hæren” er langt frederligere. De er bevæpnet med kurver fylt med godterier. De er kledd i bondepikedrakter, kanskje de er hyrdinner? 

 

Her er Den hellige familien. Josef kan såvidt skimtes i et hjørne. Her er Maria og barnet og en engel.

Foran hver konge, kommer det en hest med gaver.

Helligetrekongersdag er den dagen spanske barn får julegaver. Etterhvert er det blitt vanlig med gaver 25 desmber også. Men natt til 6 januar setter barna fra seg skoene sine på yttertrappa, i vinduskarmen eller på balkongen slik at kongene kan fylle dem med gaver og godteri.

I Norden og Norge er 6 januar også kalt Den gamle juledagen. I 336 ble dagen for Kristi fødsel flyttet fra 6 januar til 25 desember. Det var biskopen av Roma(Paven) som sørget for det. Det har ikke blitt godtatt overalt i den kristne verden. I Russland feirer de jul 6 januar. 

I Norden hadde de løslopne julefester den dagen, men den pietistiske dansk-norske kongen greidde å sette en stopper for det på 1700-tallet.

6 januar er den eldste kristne festdagen. Helt fram til første halvdel av 300-tallet feiret de Jesu fødsel den dagen.Dagen er kalt Epifania eller Epifaniadagen. Epifania betyr “åpenbarelse”, Åpenbarelsesdagen eller Epifania skal minne oss om Jesu fødsel og hans dåp i Jordanelva da han åpenbarte seg som Guds sønn. Det er og den dagen de mintes hans første under: Han laget vann til vin i bryllupet i Kana.

 

Kong Melkior: Navnet betyr Lysets konge. Han hadde med seg myrra til jesubarnet. Myrra er et stoff som blir brukt til parfyme og velluktene salver. Myrra ble også brukt til å balsamere døde og denne gaven varslet Jesu død på korset. (Mener tolkere som leter etter symbolikk i alt)

Her kommer Melkior, ikke på kamel, men trukket av en bil. Melkior er i 40 årsalderen. Han er konge av Nubia. Nubia ligger rundt Midt-Nilen, nærmere bestemt fra Kharthoum i Sudan til Aswan i Egypt. Melkior har rødbrun hudfarge.

 

 

Det var musikkorps mellom kongene. 

Kaspar var konge av Persia. Han er hvit og er i 60 årene. Han hadde med seg gull. Gull symboliserer at Jesus er konge både for jøder og hedninger. derfor blir  søndagen nærmest 6 januar også  feiret som misjonssøndagen. 

 Kaspar sine folk. Stjerna har plass i banneret.

 Røkelse…… Egenlig gaven fra Balthasar, men i Xabia er det Kasbar som kommer med det…..

Kaspar i all sin prakt…. 

 Balthasar er svart. Han kommer fra Saba som var et land der Jemen er i dag. Balthasar er den kongen som i følge tradisjonen har med seg røkelse. Han er i 20 års alderen

 Solen holder på å gå ned og fjellet i bakgrunnen ble fint opplyst

Balthasar har naturligvis et følge av mørkhudete kvinner og menn.

 

 

 

Balthasar selv, hvem som er konge og hvem som er adjutant vet jeg ikke.

 

Et korps avslutter paraden.

Vise menn eller konger? Og hvor mange var de egentlig?

Matteus sier bare at det kom noen vise…. og han fremstiller dem som astrologer og drømmetydere, de tyder stjernene og i en drøm ble de advart om å ta turen innom Jerusalem på hjemveien, for Herodes kunne være farlig for Jesusbarnet. De representerer fremmede folkeslag og kanskje også visdommens hyllest til frelseren. Grunnen til at de etterhvert mente at de var tre er det at de hadde med seg 3 gaver:  Gull, røkelse og myrra.

En grunn til at de mente at de var konger er fra profeten Jesaia som i kap 60 v.3 sier at det skal komme tre konger å tilbe Messias.

Navna Kaspar, Melkior og Balthasarforekommer først på 500-tallet.

Noen av de kjæreste julesangene våre forteller historien om De tre vise menn og Jesusbarnet. 

Den lengste er “Deilig er den himmel blå”. Den het opprinnelig “De hellige tre konger” og var på 19 vers. Den skrev Grundtvig i 1810 og redigerte den ned til 7 vers i 1853 og er en av de mest sungne julesangene våre.

En annen julesang som handler om de tre kongene er “Et barn er født i Betlehem” Den er også skrevet av Grundtvig

 

Så ønsker vi dere alle Godt Nytt År.

I morgen pakker vi og drar til Benidorm

–Edel

 

 

 

 

3 kommentarer
    1. ja dette var vel litt av en opplevelse i det som er hverdagen for oss nå. Kjekt å se bildene og du kan din bibelhistorie Edel. Ha en fin tur videre da til Benidorm! hilsen Odd og meg

    2. Takk, Edel! Igjen en hyggelig og lærerik beretning. Jeg kjenner jo bibelhistorien og tvilen om hvor mange vise menn og om de egentlig var konger…. Jeg kan derimot ikke noe om andre lands skikker av vesentlig grad! Interessant å høre – og å se!
      Ha et riktig GODT NYTT ÅR!
      Hilsen fra Einar og Else

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg