Varme og rolige dager i Olhão

Vi har oppholdt oss på Camping Olhão i noen uker og bare nytt varmen og finværet. Da vi kom til “Karl Johan”, det området på plassen der nordmenn bruker å stå, var det bare 3 norske biler der. “Karl Johan” ble etterhvert til ” Champs Elysées”. Det er mange franske biler her.

Det er bare noen få skritt fra Karl Johan og til butikken. Den har åpent hver dag, med det er ikke store utvalget. Vi kjøper brød og vann der, den andre maten handler vi på en av de store butikkene i nærheten. Det er kort og greit å sykle dit.

I fjor kom det opp store søppelkonteinere med 60 meters mellomrom – de store helt til venstre. I år kom det søppelbokser for kildesortering i tillegg. Gult for plast og metall, blått for papir og kartong og grønt for glass. Men franskmennene her fortsetter å hive i den store konteineren. Jeg så også en franskmann som puttet store plastikkflasker pappkonteineren. De gidder ikke å lese hva som står på boksene, kanskje de ikke skjønner det? Det står på portugisisk, spansk og engelsk og i tillegg er det tegninger.

Utsikt nedover mot Karl Johan. For de som er kjente her så er bussen til Johan borte, han kjørte hjem rett før påske.. Vår bil står til høyre i bildet, bak personbilene.

Det er kort vei til campingens bar og restaurant. Dette er et populært samlingsted for de engelske som bor her

Til høyre bortenfor terrassen er det tennisbaner og svømmebasseng.

Julenissen er fortsatt i baren, selv om vi er kommet til april

Det er en fin grillplass her, for kald om vinteren, men flott om sommeren p.g.a skyggen

Doen har hundedusj (midt på bildet)

Ved siden av veien til byen og ved jernbanen står det noen store anker. Portugal er jo en sjøfartsnasjon

Her er vi hos Sergio og spiser “Steak on stone” Det må vi ha hver gang vi er i Olhão

Gamlebyen

Nede ved markedshallene

Portugiserne er med rette stolte av at de er en gammel sjøfartsnasjon

Vi fikk tid til hver vår ørsmå pils, mens vi ventet på at dyrlegen skulle åpne for ettermiddagen

Max har et sår som er akkurat i haleroten. Det begynte som en blomkålaktig klump. Etterhvert sprakk klumpen og han fikk et sår der som ikke ville gro. Dyrlegen håper at det vil gro etter at Max har spist nok antibiotika. Dersom det ikke gror, kan det være et freemmedlegeme f.eks et gressfrø som kan starte på vandring inn i kroppen på Max

Det tårnet kan man se nesten over hele Olhão, det er et landemerke for campingen.

Vi er nærmeste nabo til toget…Men det plager oss ikke

Her er det god tilgang på billige, deilige og saftfulle appelsiner. Da lager jeg juice

En sjarmør bak treet og en foran

Lørdagsmarked og påskeaften


Mellom fiskemarkedet og kjøttmarkedet er det restauranter

Det er mange tiggere som tigger mer eller mindre aggresivt. Denne lille damen med den mørke kåpen og den fine hatten, har skjønt 
hvordan hun skal få folk til å gi penger. Mens andre maser og er ynkelige, går hun stilt rundt og smiler. Får hun penger, gir hun folk en velsignelse og et nydelig tannløst smil. Mens vi satt der kom det fire tiggere med hånden utstrakt eller en raslende kopp i handa, mens de pep om litt penger. Denne damen gikk stille rundt og fikk penger av de fleste. Det la jeg merke til i fjor og forfjor også.

Kjøtt, frukt og grønsakshallen

I gamlebyen finst baren Helvete.Vanligvis må du gå inn for å bestille, men påskeaften var denne engelen på jobb. Hun kunne være elleve år. Hun tok imot bestillinger på kaffe og øl og kom til bordene med det, tok imot betaling og ga igjen vekslepenger. Jeg fikk ikke lov til å ta bilde når hun kom med øl til oss, men jeg fikk ta bilde etterpå

Hvert år er vi i “Svingen” og spiser Her er vi sammen med Kjell som har campingvogn stående her hele året. Maten er fløtegratinert bacalao. Nydelig!

Flotte malerier på veggene. Viser bilde av fiskerne her på Ria Formosa


Jeg fikk med med Yngve Wik på tur til øya Culatra. Jeg hadde vært der for fire år siden og ville ta den turen en gang til. Fergen går fra båthavnen i Olhão og til plassene Culatra og Farol på øya. Yngve står helt til høyre på bildet på jakt etter motiv. Han er en fremragende fotograf.

Noen går på land og andre venter på å få plass ombord. Båten var full av folk som skulle hjem til øya etter at de hadde handlet i Olhão

Fiskebåtene står langt oppe på stranden, det er traktorer som drar dem opp.

Butikken på Culatra har oransje overbygg. De hadde forbausende stort utvalg i varer

Damene har en koselig prat utenfor butikken

Gatene er til å gå i

Culatra er en av de fem barriereøyene i Naturparken Ria Formosa. Her er det bygd plankeveier for at vi ikke skal slite ned vegetasjonen. dessuten er øyene og området rundt hjemmet til mer enn 20 000 sjøfugler  i vintertiden pluss at det er et stoppsted for fugler som trekker mellom Afrika og Europa. De mest spesielle fuglene for dette området er sultanhøna. Jeg har dessverre ikke bilde av den. Så er reptilet kamelon vanlig her, men ikke i resten av Europa. I lagunene utenfor øyene er det en av de største sjøhestbestandene i verden.

Fyret heter Santa Maria og ligger i Farol


Yngve. Vi tar en appelsinpause. Områdene rundt øyene er i stadig forandring. Det er flo, fjære storm og strøm som gjør at det dukker opp sandbanker
 i lagunene. Når det er lavvann kan vi se sandbankene. Disse er fulle av sjøfugl og av folk som har skjelldyrking og skjellplukking som levebrød. I tillegg til skjelloppdrett blir det også drevet saltutvinning her.
 Ved campingen ligger administrasjonen og skolesenteret for Naturparken. Her er det også mange stier og utsiktstårn for folk som vil fotografere fugler


Nærbilde av fyret Santa Maria på Farol

Blomsterprakt i Farol Middagsblomster sier Yngve


De er gule også


Stranden i Farol

Utsikt fra Farol mot Faro og sightseeingsbåter med turister. Det er flyplass i Faro og derfor er det mange kondensstriper i lufta. Flyene går lavt over Olhão, spesielt om ettermiddagen

Det er mye å se på Ria Formosa. Neste gang skal jeg prøve å få besøkt byen Cancela Velha som skal være veldig fin og spesiell

I morgen setter vi kursen mot Spania og etterhvert hjem til Norge. Fra nærmere 30 varmegrader til stakkarslige 7 eller 8 grader.

–edel

2 kommentarer
  1. Så bra herlig ut på den øya Edel. Vi la påsken til Extremedura denne gangen. Hvilken flott natur og en helt herlig opplevelse. Men rakk jo ikke å få med seg stort, så vi må nok flere turer derom. Fint med olivenoljemuseum i Robledillo de Gata. Og paprikamuseum i Jaraiz de la Vera. Før vi la turen ned mot Sevilla svingte vi innom et Jamonmuseum også, det var i Monesterio. Hadde tenkt oss innom flere museum men påska er for kort. Ha en fin tur hjemover og hilse til Max og Roy fra Sissel og meg.

  2. Vi fikk 24 år med bobil og et år med fly. Fly ga ikke mersmak i o med at hytta på campingen var lite tilfredsstillende. Vi likte oss på campingen. Vi avsluttet oppholdene der for 3 år siden.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg